Recension: Enola Holmes

Nu har filmatiseringen av den första boken om Enola Holmes snart premiär på Netflix — och Filmbladet har sett den.

Handling

Eftersom Enola Holmes (Brown) storebröder Mycroft (Claflin) och Sherlock (Cavill) flyttade hemifrån för länge sen har Enola växt upp själv med sin mamma (Carter), och tillsammans har de genom åren varit oskiljaktiga.

Så när Enola vaknar en morgon och upptäcker att hennes mamma är försvunnen, bestämmer hon sig för att leta upp henne själv med hjälp av de ledtrådar som hennes mamma har gett henne och med de verktyg och råd hon fått under hela sitt liv.

Även hennes bröder återvänder för att lyckas leta rätt på mamman — men när de anländer visar det sig att de har andra planer; att lära Enola bli som en ung kvinna förväntas vara. Detta sätter käppar i hjulen på resan mot att finna hennes mamma, och Enolas väg korsas dessutom av en ung man som verkar behöva hennes hjälp mer än hennes mamma.

Filmen bygger på boken The Case of the Missing Marquess av Nancy Springer, och är den första boken i serien som blir till film.

Skådespelare

I rollen som 16-åriga Enola Holmes ser vi Millie Bobby Brown, mest känd för rollen som karaktären Eleven i succéserien Stranger Things. Hon passar utmärkt som huvudroll i filmen, och bär den i stort sett helt på sina egna axlar. Vid sin sida — även om det var betydligt färre scener än jag trodde — har hon Henry Cavill som den sympatiske av sina två bröder, Sherlock Holmes.

Millie Bobby Brown och Henry Cavill har en bra kemi tillsammans och deras karaktärer har mycket att lära av varandra — men varför pratar Cavill med amerikansk dialekt?

Den mindre glada brodern Mycroft spelas av Sam Claflin (Love Wedding Repeat, Me Before You), och han gjort nog vad han kunde med karaktären. Tyvärr fick han nästan bara vara arg genom hela filmen.

Vidare spelas mamman av Helena Bonham Carter, som nyligen fick rollen som prinsessan Margaret i storserien The Crown och som dessförinnan synts i bland annat Fight Club och Harry Potter och Fenixorden. Eftersom hon är försvunnen har hon en mindre roll i filmen, men är bra i de scener hon har.

Netflix har helt klart återanvänt skådespelare från flera andra av sina produktioner — som ni märker har samtliga av dessa skådespelare precis nyligen varit med i andra Netflix-produktioner;

  • Millie Bobby Brown i Stranger Things
  • Henry Cavill i The Witcher
  • Sam Claflin i Love Wedding Repeat
  • Helena Bonham Carter i The Crown

Givetvis får Netflix casta vilka skådespelare de själva önskar i sina filmer, men om de ska göra en film om en av de mest kända fiktiva karaktärerna i brittisk litteratur kanske de ska välja någon som faktiskt pratar brittisk engelska — vilket inte Henry Cavill gör.

Omdöme

Ja ni, Enola Holmes... När det står att böckerna riktar in sig på barn i åldrarna 9 till 12 år vet jag inte riktigt vilken ålder filmen riktar sig till. Den är för våldsam för att vara riktad till så små barn, samtidigt som historien i sig är lite för barnslig för att tilltala vuxna. Jag kan inte tänka mig att min snart 10-åriga dotter skulle vilja se den här filmen.

Berättelsen går från att handla om att hon ska hitta sin mamma till något helt annat, vilket både gör berättelsen större men också gör att den känns mindre personlig och ibland lite rörig.

En intressant detalj är att Enola genom filmen fungerar som en berättarröst direkt till kameran där hon berättar vad hon tänker, gör grimaser och reagerar mot kameran genom filmen — precis som i Fleabag, och Harry Bradbeer är dessutom regissör för de båda — och det fungerar faktiskt riktigt bra.

Som film var den underhållande för stunden, och jag känner inte att jag slösat bort två timmar; det var bara, för att citera min lilla mamma, en "trevlig" film. Ett välgjort kostymdrama lite över förväntan — mest på grund av lågt ställda förväntningar — med fina miljöer.

Är man inte speciellt kräsen på handlingen i filmer man ser, och gärna tar till sig fina undermeningar om att gå sin egen väg är detta en lättsam, lite smårolig och trevlig söndagsmatiné. Vem vet, det kanske kommer fler Enola Holmes-filmer om några år — då skulle jag inte tveka att sätta mig tillsammans med min lite äldre dotter och mysa ihop.

Enola Holmes har premiär på Netflix onsdagen den 23 september 2020.

Positivt

  •   Millie Bobby Brown
  •   Välgjorda kulisser och miljöer

Negativt

  •   Tunn handling

Betyg

Enola Holmes får betyget 5 av 10.


Artikeln handlar om

Skrivet av
Ninnie Lagnetoft
Älskar bra och rörande dramafilmer, musikaler och komedier, och har väl inte direkt svårt att gråta en skvätt. Avskyr skräck, thrillers och all kommersiell action och superhjälteskit där våld glorifieras och död nonchaleras.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.

    Kommentera den här artikeln