Recension: "Frost 2"

Recension: Frost 2

Uppföljaren till en av Disneys populäraste filmer någonsin är här.

När Frost kom 2013 blev den en omedelbar succé. Berättelsen om systrarna Elsa och Anna i Arendal charmade såväl barn som vuxna. Filmen vann sedan två Oscar, för bästa animerade film och för bästa sång med Let it go.

Med en film som drog in över 1,2 miljarder dollar på bio, och är så fortsatt populär, så var det bara en tidsfråga innan en uppföljare skulle komma. Och nu är det dags.

Handling

Tre år efter den första filmen så lever våra tecknade kompisar livet i Arendal. Anna och Kristoffer är ett par och även om Kristoffer kan tyckas ha ett ohälsosamt förhållande till renar så planerar han att gifta sig med Anna.

Olof gör vad levande snögubbar gör mest, och Elsa som numera har full kontroll på sina magiska krafter är drottning och njuter av hösten. Men en röst från fjärran, som bara Elsa hör, ändrar på allt.

Elsa måste ge sig av för att leta rätt på sanningen om Arendals förflutna samt källan till sina krafter, och med på färden följer självklart Anna, Kristoffer, Sven och Olof.

Bild och ljud

Om det var något som utmärkte den första filmen så var det den bra musiken och sångerna, och jag kommer till det alldeles strax. Först måste jag bara påpeka att bilden är fantastiskt bra. Hela filmen ser otroligt bra ut och animationerna är helt underbara. Det är stämningsfullt och vackert rakt igenom hela filmen och bidrar till den mysiga känsla man får.

Musiken och sångerna då. Jo då, de håller måttet de också. Jag går fortfarande och nynnar på Into the unknown emellanåt och bara det är ett väl godkänt betyg. Om det sedan räcker hela vägen till ännu en Oscar återstår att se.

Olof har även han en egen sång som förklarar för honom själv att när han blir vuxen kommer han att förstå allt konstigt som händer. Vi får även en sång från Kristoffer i stil av en 80-tals rockballad som gissningsvis vi vuxna kommer tycka är roligare än barnen.

Skådespelare

Alla röstskådespelare från den första filmen återvänder. Det betyder Idina Menzel, Kristen Bell, Jonathan Groff och Josh Gad som Elsa, Anna, Kristoffer och Olof på engelska och Annika Herlitz, Mimmi Sandén, Sebastian Karlsson och Nassim Al Fakir på svenska.

Nytt för Frost 2 är att den även dubbats till nordsamiska. I den versionen görs de fyra huvudrollerna av Marianne Pentha, Elin Kristina Oskal, Vegard Bjørsmo och Anders Rimpi. Den nordsamiska version ser ut att gå upp i en ganska begränsad visning, men på Sametingets hemsida finns en lista på var och när den kan ses.

Omdöme

Frost 2 är en underhållande film. Det är typiskt Disney med sång och musik och en blandning av humor och allvar. Jag tyckte att den var något mörkare än den första filmen och tänkte först att den kunde vara lite för läskig för yngre barn, men frågan är om de förstår de underliggande mörka tonerna. Antagligen inte då de är ganska subtila.

Det är inte lätt att följa upp en sån succé som Frost, men jag tycker att Chris Buck och Jennifer Lee, som även skrev och regisserade första filmen, har lyckats. Berättelsen, sångerna, animeringen och musiken ger en totalt sett mycket bra film. Den som gillar Frost kommer med största sannolikhet även att gilla Frost 2.

Filmen har biopremiär idag, 25 december. Den som orkar röra sig efter att ha tryckt i sig all julmat kan gott och väl rulla iväg till biografen och drömma sig bort till Arendal och världen norr om det lilla kungariket.

Betyg

Frost 2 får betyget 7 av 10.


Artikeln handlar om

Björn Långström
Film- och serieslukare med en förkärlek till Star Wars, Marvel, Sagan om Ringen, science fiction och allehanda andra spännande äventyr, men kan för den delen även trycka romantiska komedier eller hjärndöda actionfilmer när lusten faller på.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.

    Kommentera den här artikeln

    Aktuellt på bio

    Senaste trailers

    Senaste posters