Recension: Grinchen

19 år efter att Jim Carrey spelade Grinchen i live action-filmen av Ron Howard är jultjuven tillbaka i ett animerat äventyr — Grinchen.

Jag var en av de få som faktiskt tyckte Grinchen - Julen är stulen var helt okej, men har ändå inte känt att det saknats en julhatare de senaste åren. Oavsett vad jag tycker ansåg dock den amerikanska studion Illumination att det borde göras en animerad version.

Handling

Grinchen bor utanför Vemstaden, där alla invånare älskar julen mer än allt; ingenting gör dem gladare än att få dekorera husen, fylla dem med julklappar och fira julen tillsammans. Men det finns en som är tvärtom — Grinchen, som gör allt i sin makt för att det inte ska bli någon jul alls.

Manus och regi

Tyvärr dras filmen med ett oerhört bristfälligt manus, där det nästan inte händer någonting. Det känns redan från början som att de fått tillräckligt med idéer för en kortfilm, som de sedan försöker smeta ut till en långfilm. Stundtals kommer jag på mig själv sitta och fundera på helt andra saker än filmen vi tittar på.

Värst av allt är dock att filmen inte är rolig alls — inte ens för barnen. Jag såg den med våra två äldsta barn, och på sin höjd skrattade de en eller två gånger genom hela filmen, och då åt saker som inte hade med karaktären Grinchen att göra, utan istället åt något djur som betedde sig konstigt.

Helt okej, så klart, om det funnits fler saker att skratta åt, men det finns det som sagt inte.

Foto och ljus

Ja, jag vet att det här är en animerad film och att det egentligen inte går att recensera ”foto”, men faktum är att animeringsstudion Illumination antagligen är den studio som gör snyggast animerade filmer just nu.

Bakom sig har de bland annat Husdjurs hemliga liv, Sing, Dumma mej 3 och Minioner, och precis som de filmerna sticker Grinchen ut från andra studios filmer i hur fin den är. Tyvärr räcker inte det för att göra en bra film, men på det här området är det full pott.

Omdöme

Grinchen är tyvärr inte riktigt lämpad för varken barn eller vuxna — antagligen har man försökt tilltala båda delar lika, utan att för den delen ha varken humor eller mysig stämning.

Jag såg filmen på bio med mina två äldsta barn, 7 och 5 år, och de tyckte blev inte speciellt imponerade — och värst av allt har de inte nämnt filmen en enda gång sedan vi såg den.

Nu håller jag tummarna för att Illuminations nästa film, Husdjurens hemliga liv 2, håller måttet!

Betyg

Grinchen får betyget 3 av 10.


Artikeln handlar om

Fredrik Lagnetoft
Oftast helt insnöad på filmmusik och foto. Ser helst tunga thrillers, hemska draman och skräckfilmer, men det slinker ner en och annan actionrulle, dålig komedi eller barnfilm ändå.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.

    Kommentera den här artikeln