Recension: Guardians of the Galaxy Vol 3

Äntligen är den tredje och sista delen av Guardians of the Galaxy-sagan här!

Efter sex års väntan får Guardians of the Galaxy en avslutning.

Handling

Filmen handlar om att Knowhere plötsligt attackeras, vilket efter en del slagsmål leder till att allas vår favorit-tvättbjörn Rocket blir allvarligt skadad. Det visar sig dock att det inte går att reparera honom om man saknar "nyckeln" för att låsa upp hans biomekaniska kropp.

Chris Pratt som Peter Quill / Star-Lord.

Chris Pratt spelar återigen Peter Quill, även känd som Star-Lord.

Hela Guardians-gänget ger sig då ut på en jakt mot klockan för att hitta ledtrådarna som skulle kunna rädda Rockets liv — en resa till hans okända förflutna.

Musik

Om det är något som utmärker Guardians of the Galaxy-filmerna så är det att de spelar nostalgisk musik non-stop — och precis så är fallet i den tredje upplagan, vilket vi så klart hoppades innan.

Guardians of the Galaxy i slow motion.

Det är mycket slow motion och bra musik i den här filmen.

Det kanske inte kommer som någon överraskning, men filmen kryllar av bra och stämningsfyllda låtar som dessutom varvas med filmmusiken som har komponerats av John Murphy — som är överraskande bra i filmens mer känslosamma partier.

Manus och regi

Guardians of the Galaxy Vol. 3 är, precis som de tidigare filmerna, skriven och regisserad av James Gunn — och visst är det en både engagerande och spännande film. Han har ett unikt sätt att både skriva och regissera på, och det fortsätter fungera som handen i handsken.

Guardians i rymddräkter.

Guardians infiltrerar en bas ute i rymden på jakten efter Rockets förflutna.

Man märker på flera sätt att det här är Gunns sista bidrag i den här serien, för han sparar inte på krutet — det är långa scener utan klipp, mycket av den humorn vi älskar och mer känslosamt än tidigare.

Omdöme

Jag hade höga förväntningar på den här filmen, dels eftersom jag hade läst att den skulle vara sorglig och dels för att det ju är ett avslutande kapitel på Guardians-sagan. Jag kan dock säga direkt att jag inte blev besviken; den är bra på många sätt och väldigt, väldigt underhållande — precis som det ska vara i en Guardians-film.

Dave Bautista som Drax är skadad.

Jakten på ledtrådar visar sig vara farligare än de trott.

Det kanske dock inte passar alla att den är mer känslosam än tidigare, och dessutom mer skrämmande än tidigare. De yngre i vår publik tyckte att filmen stundtals var riktigt jobbig och sorglig, men de älskade så klart filmen som helhet ändå. Var bara beredd på att det kan vara lite mörkare än det brukar vara.

Filmen är riktigt underhållande och garanterat något du måste se om du gillar de tidigare filmerna.

Guardians of the Galaxy: Vol 3 har svensk biopremiär idag, onsdag 3 maj 2023.

Positivt

  •   Gänget är tillbaka!
  •   Härlig humor som vanligt

Negativt

  •   Allvarligare än tidigare filmer

Betyg

Guardians of the Galaxy Vol. 3 får betyget 8 av 10.

Sammanfattning

Den avslutande delen av Guardian of the Galaxy-sagan är mycket välgjord, rolig och gripande — kanske lite väl gripande för dess roliga och avslappnade stil som många älskar. Det råder dock ingen tvekan om att du måste se den här filmen om du gillar Guardians-gänget eller Marvelfilmer generellt.


Artikeln handlar om

Fredrik Lagnetoft
Oftast helt insnöad på filmmusik och foto. Ser helst tunga thrillers, hemska draman och skräckfilmer, men det slinker ner en och annan actionrulle, dålig komedi eller barnfilm ändå.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.

    Kommentera den här artikeln