Recension: Happiest Season

Filmbladet har sett den romantiska julfilmen Happiest Season — en film för alla som älskar kärleken, och jul så klart.

Happiest Season var tänkt att bli en av de första filmerna — och för den delen, en julfilm — om ett samkönat par att gå upp på bio, men på grund av coronapandemin släpptes den istället till streaming på Amazon Prime nu lagom till jul.

Handling

Happiest season handlar om paret Abby (Stewart) och Harper (Davis), där Harper bjuder med sig Abby för att träffa hennes familj första gången och fira jul. Det visar sig dock på vägen dit att Harpers föräldrar inte vet om att de är ett par — eller ens att harper är gay. Därför ber hon Abby att ljuga och låtsas vara hennes rumskompis.

Kristen Stewart och Mackenzie Davis i Happiest Season.

Som man förstår blir det komplikationer när en familj samlas under samma tak där lögner, tävlingsinriktade systrar, gamla ex och svartsjuka blandas.

Medverkande

Rolllistan består av en rad skådisar, vi ser Kristen Stewart (Spencer, Personal Shopper) och Mackenzie Davis (Blade Runner 2049, The Martian) i huvudrollerna som Anny och Harper. Mary Steenburgen och Victor Garber som Harpers föräldrar som är väldigt statusfixerade vid ett liv som ser bra ut utifrån — detta eftersom pappan, Ted, ska ställa upp i borgmästarvalet.

Aubrey Plaza i Happiest Season.

Som Harpers systrar har vi Alison Brie som Sloane — den tävlingsinriktade systern som gav upp ett fint jobb för att satsa på sin familj och sedan dess försöker bevisa sig för föräldrarna — samt Mary Holland (som dessutom skrivit manus tillsammans med regissören) som Jane, den lite udda systern som ingen i familjen riktigt uppskattar.

I andra biroller ser vi även Dan Levy som Abbys dråpliga bästa kompis och Aubrey Plaza som Harpers exflickvän, och i regissörstolen har vi Clea DuVall som även skrivit manus tillsammans med Holland.

Var den bra?

Jag tycker helt klart att den här är värd att titta på. Det är en klassisk kärleksfilm i den bemärkelsen att man förstår ungefär vad som kommer att hända, men det gör absolut ingenting. Det är en härlig feelgood-film, en riktig julkaramell som har allt det där som en film ska innehålla.

Lite roliga kommentarer (oftast från Dan Levy) och andra situationer som jag skrattar rakt ut åt — kärlek, svartsjuka, försoning — tillsammans med ett fint budskap om styrkan att våga stå upp för den man är, vilket också ger den här filmen extra tyngd och känsla.

Själv tycker jag det fina också är att flera som är med i filmen samt regissören Clea DuVall — som skrivit filmen om sina egna erfarenheter — själva är LGBTQ.

Betyg

Happiest Season får betyget 7 av 10.

Sammanfattning

En av de bättre julfilmerna som gjorts på senare tid, och jag rekommenderar den varmt! 7 av 10 härliga smällkarameller.


Artikeln handlar om

Skrivet av
Ninnie Lagnetoft
Älskar bra och rörande dramafilmer, musikaler och komedier, och har väl inte direkt svårt att gråta en skvätt. Avskyr skräck, thrillers och all kommersiell action och superhjälteskit där våld glorifieras och död nonchaleras.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.

    Kommentera den här artikeln