Recension: Indiana Jones and the Dial of Destiny

Vi har sett den nya Indiana Jones-filmen — är den värd att se?

Hollywood dammar av ytterligare en klassiker — men hur bra är egentligen Indiana Jones and the Dial of Destiny? Vi tar oss en titt på den senaste filmen från James Mangold.

Handling

Indiana Jones (Ford) och Jürgen Voller (Mikkelsen) är båda på jakt efter en urgammal grekisk artefakt som tros kunna göra tidsresor möjliga — The Dial of Destiny.

Phoebe Waller-Bridge och Harrison Ford i Indiana Jones and the Dial of Destiny.

Till sin hjälp har Indiana Jones sin guddotter Helena (Waller-Bridge) och tillsammans beger de sig ut på ett klassiskt matinéäventyr som utspelar sig i slutet av 60-talet.

Skådespelare

Utöver den självklara huvudrollen med Harrison Ford som Indiana Jones själv ser vi flera nya ansikten i den här filmen: Mads Mikkelsen, Boyd Holbrook, Toby Jones och Phoebe Waller-Bridge som guddottern Helena.

Mads Mikkelsen i Indiana Jones and the Dial of Destiny.

Det märks att Harrison Ford börjar bli till åren, så istället är det den brittiska komikern Phoebe Waller-Bridge som bidrar med intensitet och lyser starkast i sin roll som Indiana Jones guddotter, och hon har dessutom varit med och skrivit filmens manus — ett ganska tydligt försök att göra filmen roligare, något som fungerar ganska bra.

Musik

Den traditionella Lucasfilm-kompositören John Williams — som gjort den numera klassiska filmmusiken till de tidigare Indiana Jones-filmerna (utöver Star Wars, ET, och så vidare) återvänder för att skriva musiken till även den femte upplagan.

Karaktärerna råkar ut för det mesta i den nya Indiana Jones-filmen.

Indiana Jones-temat finns där, men det känns som att de använder det lite för sparsamt, och det känns dessutom som att de inte riktigt tajmar det rätt om man ser till vad som händer i bild. Något är lite "off" hela tiden.

Omdöme

Om det här hade varit den första filmen om Indiana Jones hade den varit ett imponerande äventyr, men nu är det den femte filmen i serien och det känns tyvärr som att vi har sett allt det här förr — för det har vi nu gjort flera gånger om.

Är det verkligen rätt väg att gå, att försöka ändra i det förflutna?

Allt känns välgjort, alla skådespelare gör ett bra jobb och äventyrskänslan finns där, men det finns ingenting nyskapande i den här filmen. De inbitna Indiana Jones-fansen tror jag dock kommer tycka om den oavsett. Jag hade dock förväntat mig mer.

Svensk premiär

Indiana Jones and the Dial of Destiny har svensk biopremiär idag, den 28 juni 2023. Se den på bio om du älskar Indiana Jones!

Betyg

Indiana Jones and the Dial of Destiny får betyget 6 av 10.

Sammanfattning

Den nya Indiana Jones-filmen är precis vad vi förväntar oss — ett lagom bra matinéäventyr, som tyvärr inte gör några större intryck på oss. Regissören James Mangold borde ha gjort något bättre av den här möjligheten.


Artikeln handlar om

Fredrik Lagnetoft
Oftast helt insnöad på filmmusik och foto. Ser helst tunga thrillers, hemska draman och skräckfilmer, men det slinker ner en och annan actionrulle, dålig komedi eller barnfilm ändå.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.

    Kommentera den här artikeln