Recension: Leo

Ödlan Leo vill se världen utanför sitt lilla terrarium innan han blir för gammal.

Handling

Leo är en 74 år gammal ödla som bor tillsammans med sköldpaddan Squirtle i ett litet terrarium i ett klassrum på grundskolan — och efter alla år i skolan har de lärt sig en hel del. Leo är dock rädd att han kommer dö när han fyller 75 och bestämmer sig därför för att ta sig ur sitt gamla hem för att se världen.

Leo och Squirtle spelar kort

Sköldpaddan Squirtle och ödlan Leo spelar kort i sitt terrarium.

Det är dock inte så enkelt som det låter att som gammal ödla ta sig ut i det fria — men han får ändå smaka på friheten lite lätt när barnen börjar låna hem djuren för att ta hand om dem på helgen. Ganska snart upptäcker barnen att Leo kan hjälpa dem; han kan nämligan prata, något de inte vetat om tidigare.

Skådespelare

I huvudrollen som Leo själv hör vi Adam Sandler och hans närmaste vän, sköldpaddan Squirtle, spelas av Bill Burr. Cecily Strong spelar fröken Malkin, klassens vikarie som föreslår att de ska låna hem djuren — något som visar sig vara en riktigt bra idé för både Leo och för barnen.

Ödlan Leo

Ödlan Leo hos ett av barnen i klassen som lånat hem honom över helgen.

Rösterna passar riktigt bra, och komiken bygger mycket på vilka som spelar huvudrollerna i filmen — på precis det sätt man hade kunnat hoppas med tanke på rollistan. Utöver det finns även Sandlers barn, Sadie Sandler och Sunny Sandler, som gör rösterna till några av barnen i klassen.

Svenska röster

De svenska rösterna i Leo består av:

  • Anton Olofson Raeder som ödlan Leo
  • Andreas Rothlin Svensson som sköldpaddan Squirtle
  • Sandra Caménisch som fröken Malkin
  • Kimberly Rydberg som barnet Jayda
  • Lexi Reveman som barnet Summer
  • Ebbe Skoug som barnet Eli

Alla svenska röster passar väldigt bra, och (som vanligt när det kommer till svensk dubbning) är dubbningen i toppklass!

Omdöme

Leo är en fint animerad film som barnen tyckte var ganska rolig, men desto roligare var den nog för oss föräldrar eftersom filmens skämt ofta passade oss vuxna bättre. På ett sätt är det ett högre betyg, och på ett sätt ett lägre; filmens målgrupp är ju så klart barnen, och de skrattade inte lika ofta som jag.

Ödlan Leo och sköldpaddan Squirtle

Ödlan Leo och sköldpaddan Squirtle i luften — en liten stund utanför deras terrarium.

Leo är en sevärd film för dig som gillar animerade filmer generellt, eller varför inte Adam Sandler och hans speciella humor — som kanske borde finnas i fler animerade filmer framöver!

Betyg

Leo får betyget 6 av 10.

Sammanfattning

Leo är en underhållande familjefilm där vi äldre får lite grövre skämt än vad vi kanske är vana vid från animerade filmer nuförtiden, något som faktiskt uppskattas. Att Adam Sandler producerar och gör huvudrollen har nog bidragit till den rappa känslan filmen har. En sevärd komedi för barn och vuxna!


Artikeln handlar om

Fredrik Lagnetoft
Oftast helt insnöad på filmmusik och foto. Ser helst tunga thrillers, hemska draman och skräckfilmer, men det slinker ner en och annan actionrulle, dålig komedi eller barnfilm ändå.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.

    Kommentera den här artikeln