Recension: Life Itself

Skaparen bakom succéserien This Is Us är tillbaka med ett både bra och, tyvärr, alldeles för dåligt ensembledrama.

Jag gillar skarpt konceptet med dramafilmer som har en större ensemble med skådespelare, så att man får följa flera olika historier som dessutom ofta vävs ihop på ett snyggt sätt; ofta klipper man dessutom mellan olika tidsåldrar, och det är just det Life Itself handlar om.

Handling

I Life Itself får vi följa ett antal olika relationer som utspelar sig i olika tider men som alla hänger ihop på ett eller annat sätt.

Vi ser bland annat paret Will och Abby (Isaac och Wilde), morfar och barnbarn Irwin och Dylan (Patinkin och Cooke) samt den barnlösa Mr. Saccione (Banderas), som alla har något gemensamt.

Manus och regi

Dan Fogelman har skrivit och regisserat filmen, och även om filmens handling och upplägg verkar bra så är genomförandet riktigt, riktigt dåligt.

Vissa karaktärer är alldeles för slarvigt skrivna, och är inte trovärdiga alls. Under filmens första halva är stämningen i filmen rent utsagt märklig — men därefter vänder det till en film jag faktiskt tyckte om.

Snarare är det filmens klippning och pacing som tyvärr är helt fel — dels ges inte tittaren något egentligt sammanhang och dels går det alldeles för långsamt i de olika segmenten. Man tappar helt enkelt intresset, och när tempot är fel märks det tydligt att berättelsen i sig är undermålig.

En ickelinjär klippning — som exempelvis Christopher Nolan har gjort till sitt signum — hade absolut kunnat rädda den här filmen, genom att lägga fokus vid varje tidslinjes viktigaste händelser och därmed hålla tittarens intresse vid liv under filmens gång.

Skådespelare

Olivia Wilde och Oscar Isaac spelar personerna i förhållandet som är grunden till hela filmen, och även om Wilde gör ett bra jobb måste jag tyvärr säga att Isaac gör sin sämsta roll hittills.

Hela hans karaktär spelas förvånansvärt stelt och tvivelaktigt — det finns faktiskt inte minsta gnutta av honom som verkar trovärdigt.

Utöver dem spelar både Antonio Banderas, Mandy Patinkin och Olivia Cooke viktiga karaktärer, och de gör — tillsammans med Olivia Wilde — ett mycket bättre jobb. Deras berättelser känns genuina, varma och trovärdiga; så som jag hoppades hela filmen skulle vara. Så varför läggs mest fokus på Oscar Isaac?

Omdöme

Även om Life Itself börjar riktigt, riktigt dåligt gör den faktiskt en helomvändning ungefär halvvägs igenom, där den bygger upp starka och trovärdiga karaktärer med en intressant historia. Tyvärr kan jag inte för mitt liv förstå varför filmens första halva tilläts bli så dålig som den faktiskt är.

Om ni vill se ett bra drama om familj- och släktband bör ni istället se This Is Us, som är vad Dan Fogelman fick så mycket beröm för. Life Itself är ungefär samma sak — men är sämre på alla punkter.

Negativt

  •   Oscar Isaac

Betyg

Life Itself får betyget 5 av 10.


Artikeln handlar om

Fredrik Lagnetoft
Oftast helt insnöad på filmmusik och foto. Ser helst tunga thrillers, hemska draman och skräckfilmer, men det slinker ner en och annan actionrulle, dålig komedi eller barnfilm ändå.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.

    Kommentera den här artikeln