Recension: M3GAN

Dags för skräckfilm igen! Är M3GAN värd att se på bio?

Från manusförfattaren av Malignant kommer nu ännu en skräckfilm — den här gången är det dags för en AI-bestyckad docka att gå berserk i M3GAN.

Handling

På väg till en skidsemester förlorar Cady (McGraw) båda sina föräldrar i en bilolycka. Hon placeras hos sin moster Gemma (Williams), som arbetar som en slags leksakstillverkare — och som tror att det kan vara en bra idé att ge Cady stöd i sorgen genom en av deras robotar, i form av en docka som lär sig med hjälp av artificiell intelligens; M3GAN.

Dockan M3GAN håller ständigt koll på Cady, med hennes bästa i åtanke.

Ganska snart visar det sig dock att dockans huvuduppdrag — att hålla Cady på gott humör och att skydda henne — inte riktigt går hand i hand med de lagar och regler vi människor följer. Kanske borde roboten ha fått lite striktare regler från början?

Skådespelare

Skådespelarna brukar inte stå i centrum i skräckfilmer, utan snarare spektaklet. Här saknas dock spektaklet och det blir därför betydligt mer påtagligt att skådespelarna inte är speciellt bra. Allison Williams passar någorlunda bra som moster Gemma, men Violet McGraw som sörjande Cady är svår att fästa sig vid.

Skådespelarna i M3GAN lämnar en del att önska.

Värst är dock de som spelar roboten, M3GAN, för här har man verkligen tänkt fel — ofta har man barn som springer runt och har bytt ut ansiktet, och när rörelserna blir overkliga blir det istället datoranimerat. Men det blir aldrig bra utan ser bara billigt ut. Tyvärr.

Omdöme

Även om filmen stundtals har potential — dock kanske egentligen mest som en drama — misslyckas den helt med att göra situationen läskig; det känns mest som en komedi istället för en skräckfilm, samtidigt som den inte är hysterisk nog för att vara en skräckkomedi.

Filmen når inte fram, varken som skräckfilm, komedi eller drama.

I slutändan landar den någonstans mittemellan och når därför inte hem som något av det; varken som drama, komedi eller skräckfilm. Om du tar med dig kompisarna och går på bio tror jag kanske att ni kan tycka att M3GAN går bra att skratta och skrika till, men utöver det är filmen inte speciellt tilltalande.

M3GAN hade svensk biopremiär den 13 januari 2023.

Positivt

  •   Intressant koncept

Negativt

  •   Passar varken som skräckfilm eller skräckkomedi

Betyg

M3GAN får betyget 3 av 10.


Artikeln handlar om

Fredrik Lagnetoft
Oftast helt insnöad på filmmusik och foto. Ser helst tunga thrillers, hemska draman och skräckfilmer, men det slinker ner en och annan actionrulle, dålig komedi eller barnfilm ändå.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.

    Kommentera den här artikeln