Recension: Mission Impossible: Dead Reckoning - Part One

Ethan Hunt är tillbaka i ett storslaget actionäventyr!

Filmen med årets längsta filmtitel har haft premiär — men är den värd att se?

Handling

Världen står inför ett helt nytt hot; en kraftfull artificiell intelligens har börjat ta sig in i datorsystem världen över, dock utan att till synes göra något, än iallafall. Det verkar dock finnas två nycklar som kan användas för att stänga av den — nycklar som flera olika grupper nu försöker komma över.

Tom Cruise som Ethan Hunt.

Ethan Hunts nya uppdrag blir att inte bara få tag på de två nycklarna innan alla andra, men också att ta klura ut var dessa nycklar faktiskt ska användas — för det verkar det inte vara någon som vet.

Skådespelare

Huvudrollen i Mission: Impossible-serien, under cover-agenten Ethan Hunt, spelas som vanligt av Tom Cruise. Vid sin sida har han likt tidigare Simon Pegg, Ving Rhames och Rebecca Ferguson — och mitt bland dem dyker småtjuven Hayley Atwell upp, som kanske tagit sig vatten över huvudet (karaktären alltså, skådespelaren gör ett utmärkt jobb).

Rebecca Ferguson återvänder i rollen som Ilsa.

Som vanligt i de här filmerna ger alla skådespelare verkligen allt de har, och så är det i precis alla scener. Det är en riktigt hög energi som verkligen utstrålar actionfilm — grymt bra.

Intensiv action

Att Mission: Impossible-filmerna kretsar kring actionscener och galna stunts vet ni om vid det här laget, och den här filmen är inget undantag; de springer på tåg, välter bilar, hoppar med motorcyklar och hoppar fallskärm — och de gör det på riktigt.

Tom Cruise gör sina egna stunts i filmen — det ena galnare än det andra.

Förvånansvärt mycket av deras galna stunts görs på riktigt, så om du får för dig att något är på låtsas gör du bäst i att kolla på bakom kulisserna-materialet; du blir nog förvånad över vad de utsätter skådespelarna (främst Cruise) för.

Omdöme

Så hur bra är filmen? Jag har lite svårt för att det bara är den första av två filmer, samtidigt som filmen redan är väldigt lång. Totalt ska alltså den här berättelsen ta omkring 6 timmar att berätta — med ett års väntetid halvvägs (nästa film har premiär 2024).

Tom Cruise och Hayley Atwell råkar illa ut.

Å andra sidan är det uppfriskande med riktiga stunts och en välregisserad actionfilm som denna, så jag är lite osäker på betyget. Filmen är utan tvekan sevärd för alla som gillar action, Mission: Impossible historiskt eller bara Tom Cruise generellt.

Detta är den bästa actionfilmen du kan se på bio just nu, utan tvekan.

Premiär idag

Mission: Impossible - Dead Reckoning Part One har svensk biopremiär idag, den 12 juli 2023.

Fortsättning följer

Som ni har förstått vid det här laget fortsätter berättelsen i uppföljaren; del två kallas för Mission: Impossible - Dead Reckoning - Part Two och har premiär under sommaren nästa år, den 26 juni 2024.

Positivt

  •   Många välgjorda actionscener
  •   Häftiga stunts — de som görs på riktigt, alltså

Negativt

  •   Lite för mycket prat emellanåt
  •   Första delen av två
  •   För lång för sitt eget bästa

Betyg

Mission: Impossible - Dead Reckoning Part One får betyget 7 av 10.


Artikeln handlar om

Fredrik Lagnetoft
Oftast helt insnöad på filmmusik och foto. Ser helst tunga thrillers, hemska draman och skräckfilmer, men det slinker ner en och annan actionrulle, dålig komedi eller barnfilm ändå.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.

    Kommentera den här artikeln