Recension: Only the Brave

Kom närmre USA:s ökande antal skogsbränder i den verklighetsbaserade dramafilmen Only the Brave.

Handling

De specialister som hjälper den amerikanska brandkåren att bekämpa skogsbränder kallas för hotshots, vars uppdrag är att förhindra spridning av elden genom att hugga ner träd, buskage och annat som kan brinna innan eldarna når fram till människors bostäder.

Så kallade hotshots gräver diken och hugger ner träd för att stoppa skogsbränder.

I den sanna historien Only the Brave får vi följa Eric Marsh (Brolin) som har startat sin egen hotshots-verksamhet — Granite Mountain Hotshots — och hans arbete med att rekrytera och träna upp dem för deras uppgift, samtidigt som skogsbränderna blir värre och tätare.

Skådespelare

Det är många bra skådespelare med i filmen, som dessutom porträtterar riktiga människor i hotshots-gruppen. Huvudrollerna består av Josh Brolin som ledaren Eric Marsh, Jennifer Connelly som hans fru Amanda Marsh, Miles Teller som den tränande brandsoldaten Brendan McDonough och Jeff Bridges som brandchefen Duane Steinbrink.

Miles Teller, Josh Brolin och Jennifer Connelly i Only the Brave.

Det finns ingen som gör ett dåligt jobb i filmen, och även om många bara är med lite grann bidrar alla till en trovärdig och sammanhållen grupp av brandsoldater som vi får följa genom den amerikanska vildmarken.

Manus och regi

Filmen är regisserad av den amerikanske regissören Joseph Kosinski, som mest nyligen gjort stor succé med Top Gun: Maverick — läs vår recension — och dessförinnan gjort Oblivion och Tron: Legacy. Filmen är väldigt välgjord och välregisserad, och vi lär känna flera karaktärer på djupet.

Miles Teller i rollen som Brendan McDonough.

Manuset är skrivet av Eric Warren Singer tillsammans med Ken Nolan och stämmer noga överens med de verkliga skogsbränder där gruppen arbetar under filmens gång.

Musik

Om det är något som verkligen lyfter den här filmen så är det musiken av Joseph Trapanese, som tidigare skrivit musiken till exempelvis Oblivion — även den regisserad av Kosinski. Musiken är riktigt stämningshöjande och bidrar definitivt till att filmen till och från är så pass känslosam som den är.

Omdöme

Only the Brave är ett mycket starkt och välgjort drama om farorna med skogsbränder, och hur lite vi människor egentligen har att sätta emot något så intensivt som en skogsbrand.

Josh Brolin i rollen som Eric Marsh.

Det är inte så många som har sett filmen, men jag tycker definitivt att ni ska göra det om ni får chansen. Just nu finns filmen att se på Viaplay!

Betyg

Only the Brave får betyget 7 av 10.


Artikeln handlar om

Fredrik Lagnetoft
Oftast helt insnöad på filmmusik och foto. Ser helst tunga thrillers, hemska draman och skräckfilmer, men det slinker ner en och annan actionrulle, dålig komedi eller barnfilm ändå.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.

    Kommentera den här artikeln