Recension: Past Lives

Past Lives har blivit rejält omtalad på festivaler runt om i världen — med rätta.

Handling

När Nora (Lee) emigrerar från Sydkorea till USA tappar hon kontakten med sin bästa vän. Först efter många år får de kontakt igen, och börjar sakta men säkert få reda på mer och mer om varandra.

Hae Sung, Nora och hennes man Arthur.

Ytterligare tid passerar mycket har hänt i deras liv — Nora har exempelvis gift sig med den amerikanska Arthur (Magaro) — när de till slut bestämmer sig för att träffas i New York. Kan deras längtan efter varandra leda till något?

Skådespelare

Huvudrollerna Nora och Hae Sung spelas av Greta Lee och Teo Yoo, där speciellt Lee sticker ut som en fantastisk skådespelerska. Hon är så övertygande och känslosam att hon gör hela filmen intressant på egen hand.

Det gifta paret Nora och Arthur spelas av Greta Lee och John Magaro.

Hennes man Arthur spelas av John Magaro, som också sticker ut — han är riktigt bra i rollen som mannen som inte riktigt förstår situationen, men som känner att det kan vara något på gång. Riktigt bra.

Omdöme

Past Lives är precis en sådan film som jag ofta fastnar för, med ett litet fokus på bara några människor, vackert foto och bra skådespelare. Min fru brukar kalla det för "filmer där det inte händer något", vilket är att missa poängen. Det händer massor — men inga superhjältar slåss, det är sant.

Greta Lee är riktigt bra i huvudrollen som Nora.

Även om jag tycker att filmen var riktigt bra, så känns det som att det borde ha funnits mer substans här. Handlingen är ganska enkel, och filmen utspelar sig ungefär precis så som man tror. Slutet är riktigt bra och lyfter helheten, men jag hade önskat fler känslomässiga och djupare scener.

Oavsett är det en riktigt bra dramafilm som du måste se om du älskar film.

Past Lives har svensk biopremiär den 22 september 2023.

Biljetter »

Betyg

Past Lives får betyget 7 av 10.

Sammanfattning

Past Lives är ett enkelt men starkt drama om att lämna sitt hemland och om det speciella band som vänner från förr kan innebära. Den är vackert filmad och med utmärkta skådespelarinsatser, men något saknas för att nå toppbetyg.


Artikeln handlar om

Fredrik Lagnetoft
Oftast helt insnöad på filmmusik och foto. Ser helst tunga thrillers, hemska draman och skräckfilmer, men det slinker ner en och annan actionrulle, dålig komedi eller barnfilm ändå.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.

    Kommentera den här artikeln