Recension: The Queen's Gambit

Få en inblick i schackens värld i miniserien The Queen's Gambit med Anya Taylor-Joy i huvudrollen.

Handling

Flickan Beth Harmon (Taylor-Joy) blir föräldralös i en bilolycka i ung ålder och blir placerad på ett barnhem i väntan på att bli adopterad. Vaktmästaren på barnhemmet spelar på egen hand schack i källaren, och när Beth får syn på spelbrädet och ser hur han spelar vill hon direkt lära sig mer om spelet.

Därefter blir Beth minst sagt besatt av schack, och i miniserien får vi följa henne från liten flicka till vuxen kvinna och alla de olika tävlingarna och motgångarna hon upplever i den mansdominerade världen som professionellt schackspelande visar sig vara.

Skådespelare

Huvudrollen som Beth Harmon spelas av Anya Taylor-Joy, som i många filmer de senaste åren visat att hon är en riktigt bra skådespelare; däribland Split och Emma. Utöver henne ser vi Chloe Pirrie som hennes mamma, Bill Camp som vaktmästaren Mr. Shaibel, Marcin Dorocinski som världsmästaren Vasily Borgov, Marielle Heller som hennes adoptivmamma Alma samt Thomas Brodie-Sangster som USA-mästaren Benny Watts.

Genom hela serien finns det ingen skådespelare som inte känns riktigt bra i rollen, och det är ett riktigt bra omdöme; här känns det verkligen som att alla olika karaktärer som Beth Harmon möter är ett riktigt schacksnille. Många karaktärer är ganska svåra att tycka om på grund av olika anledningar, men det är trovärdigt rakt igenom.

Manus och regi

Regissören Scott Frank har regisserat miniseriens alla sju avsnitt, och den här serien är minst sagt välregisserad — varje schackspel är spännande och de har dessutom sett till att det alltid ska vara grundat i verkligheten; de schackstrategier och spelsätt de pratar om finns på riktigt och är korrekta. Det ger serien en stor dos av realism, trots att den egentligen är helt fiktiv.

Manuset är skrivet av Frank tillsammans med Allan Scott, och de har utgått från boken med samma namn av Walter Tevis när de skrev miniserien. Just böcker har en stor betydelse under seriens gång då det ofta hänvisas till kända taktiker och strategier från stora schackspelares biografier, och det är ett av sätten som Beth lär sig mer om hur man vinner i spelet.

Omdöme

Överlag är The Queen's Gambit en riktig toppenserie som är både välgjord, underhållande och spännande. Alla skådespelare är trovärdiga — speciellt Anya Taylor-Joy i huvudrollen som Beth Harmon — och det är snygga miljöer rakt igenom; eftersom serien utspelar sig under 50- och 60-talet bjuder den dessutom på mycket retrokänsla.

Jag tyckte dock personligen att serien stundtals var alldeles för långsam, vilket tyvärr är ganska vanligt i serier nuförtiden. Det ledde faktiskt till att jag började tappa intresset ungefär halvvägs eftersom det inte kändes som att serien kom någonvart, men trots det så tyckte jag att serien återhämtade sig mycket bra mot slutet och när det väl var över kändes det som en bra historia de berättade.

Om du är sugen på att se The Queen's Gambit finns miniserien att se på Netflix nu.

Betyg

The Queen's Gambit får betyget 7 av 10.

Sammanfattning

En mycket välgjord miniserie som tyvärr känns lite lång ibland.


Artikeln handlar om

Fredrik Lagnetoft
Oftast helt insnöad på filmmusik och foto. Ser helst tunga thrillers, hemska draman och skräckfilmer, men det slinker ner en och annan actionrulle, dålig komedi eller barnfilm ändå.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.

    Kommentera den här artikeln