Recension: Spider-Man: Across the Spider-Verse

Äntligen är uppföljaren till Spider-Man: Into the Spider-Verse här — men lever den upp till förväntningarna?

Handling

Efter händelserna i den första filmen finns det nu en hel del oreda att fixa till i multiversum, något som vår huvudrollsinnehavare Miles Morales ofrivilligt hamnar i centrum av. Jakten på felaktigheter leds av Spider-Man 2099, Miguel O'Hara, och han är fast besluten att skicka hem alla som inte är i det universum de hör hemma.

Skurken The Spot är fast besluten att hämnas Miles Morales för hur hans liv förstördes.

Samtidigt som Gwen Stacy och Peter B. Parker hjälper Miguel O'Hara med ihopsamlingen av anomalier dyker dock en ny skurk upp; The Spot fick märkliga krafter när han utsattes för Kingpins kolliderare i den första filmen, och jagar nu Miles Morales för att ta ut sin hämnd.

Skådespelare

Flera röstskådespelare återvänder i den här filmen; både Shameik Moore som Miles Morales, Hailee Steinfeld som Gwen Stacy, Jake Johnson som Peter B. Parker samt Brian Tyree Henry och Luna Lauren Vélez som Miles föräldrar Jefferson och Rio.

Den indiske Spider-Man, Pavitr Prabhakar, spelas av Karan Soni.

Bland de nya rösterna hör vi Daniel Kaluuya som Spider-Punk, Issa Rae som Spider-Woman, Jason Schwartzman som The Spot, Oscar Isaac som Spider-Man 2099 samt Karan Soni som den indiske Pavitr Prabhakar.

De svenska rösterna i filmen hittar du här: Svenska röster i Spider-Man: Across the Spider-Verse

Musik

Utöver den fantastiska animationsstilen de här filmerna har tycker jag även musiken är något som verkligen sticker ut, och även om det inte finns riktigt lika bra låtar i uppföljaren så är filmmusiken helt suverän.

Den unika animationsstilen och den riktigt bra musiken passar filmen perfekt.

Kompositören Daniel Pemberton återvänder även han i den här filmen och fortsätter sin unika prägel där han blandar hiphop med orkestermusik för att skapa ett fräscht och väldigt passande soundtrack där det betyder allra mest.

Omdöme

Det här är utan tvekan en underhållande och snyggt animerad film, men den har väldigt lite av det som gjorde den första filmen magisk — och det är alldeles uppenbart att den egentligen bara fungerar som en brygga till nästa film, nämligen 2024 års Spider-Man: Beyond the Spider-Verse.

Den nya filmen har precis samma grafiska stil som vi älskade i den första filmen.

Det känns tyvärr lite som att de missade ett gyllene tillfälle att göra något riktigt bra med den här filmen, för att istället knyta ihop säcken i en tredje och sista film. Oavsett vilket är den så klart sevärd, eftersom du annars inte kommer förstå riktigt vad som pågår i film tre.

Premiär

Spider-Man: Across the Spider-Verse har svensk biopremiär på fredag 2 juni 2023, men går att se redan nu hos Filmstaden i utvalda biografer!

Positivt

  •   Samma fantastiska stil som tidigare
  •   Riktigt bra musik -- precis som i första filmen

Negativt

  •   Känns som en mellanfilm, en "brygga" mellan film ett och tre

Betyg

Spider-Man: Across the Spider-Verse får betyget 7 av 10.

Sammanfattning

Uppföljaren till den första filmen om Miles Morales lämnar tyvärr en hel del att önska, men trots det är det utan tvekan en sevärd film — speciellt inför den kommande tredje filmen i serien.


Artikeln handlar om

Fredrik Lagnetoft
Oftast helt insnöad på filmmusik och foto. Ser helst tunga thrillers, hemska draman och skräckfilmer, men det slinker ner en och annan actionrulle, dålig komedi eller barnfilm ändå.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.

    Kommentera den här artikeln