Recension: The Last of Us - säsong 1

Hyllat tv-spel blir påkostad tv-serie från HBO. Är den värd din tid framför TV:n?

Det var 2013 som tv-spelet The Last of Us släpptes och rönte stora framgångar. En stor anledningen till att spelet hyllades som det gjorde var den välskrivna berättelsen. Nu tio år senare är det dags för den berättelsen att förvandlas till en tv-serie, och det är faktiskt spelets författare Neil Druckmann som skrivit manus även till serien, tillsammans med Craig Mazin som tidigare gjort bland annat miniserien Chernobyl.

Världen har snudd på gått under. Det har gått 20 år sedan en elakartad svampinfektion som tog över människors hjärnor spred sig som en löpeld över jorden. Mänskligheten gjorde vad den kunde för att försöka stoppa spridningen, men den gick inte att hejda. Nu ligger världen i ruiner och icke infekterade människor slåss fortfarande för sin överlevnad.

Den ärrade överlevaren Joel blir tillsammans med kompanjonen Tess övertalad att se till att tonåringen Ellie kommer fram helskinnad till ett rebellhögkvarter en lång resa bort från den karantänzon där de alla från början befinner sig. Motvillig från början men med löfte om en belöning tar sig Joel an uppdraget för att förhoppningsvis även hitta sin bror på samma resa.

Huvudrollerna som Joel och Ellie görs av utmärkta Pedro Pascal (The Mandalorian) och Bella Ramsey (Game of Thrones) som båda glänser serien igenom. Kemin dem emellan är fantastisk och allteftersom Joels och Ellies förhållande utvecklas gör även de det.

Ibland måste man bara vara knäpptyst för att överleva.

Inte mindre än fyra av röstskådespelarna från spelet är med även i serien. Merle Dandridge spelar Marlene precis som hon gör i spelet, och Joel, Ellie och Tommy från spelet, det vill säga Troy Baker, Ashley Johnson och Jeffrey Pierce, återkommer även de, fast i andra mindre roller i serien.

I övriga roller ser vi Gabriel Luna som Joels bror Tommy och Anna Torv som Tess, och sedan stöter vi även på Murray Bartlett (Frank), Nick Offerman (Bill) och Melanie Lynskey (Kathleen) under resans gång.

Inte ens 20 minuter in i det första (81 minuter långa) avsnittet satt jag redan som på nålar. Därmed inte sagt att det är action eller spänning konstant genom hela serien. Vissa stunder kan det till och med kännas lite väl långsamt och som att ingenting händer, men det är alltid välberättat och bra och leder någonstans. Karaktärer utvecklas och berättelsen fördjupas hela tiden.

Det är inte bara mängder av infekterade i olika former som utgör ett hot på vägen, utan det största hotet kommer från andra friska människor. Rövare, rebeller, slavhandlare och allehanda andra desperata som gör vad som helst för att överleva är det största hotet. Det är kort sagt en väldigt farlig resa de ger sig ut på.

Det finns gott om bevis på hur snabbt undergången kom.

Det är en lång resa dessutom och vi bjuds på vackra om än öde vyer varvat med mörka vrår och ödelagda städer. Mossa och växter täcker det mesta vilket hela tiden påminner oss om att människorna är snudd på helt borta och naturen härjar fritt.

Ellie och Joel bär båda på ett förflutet som de inte gärna delar med andra, men när den spralliga Ellie och den mer resignerade Joel under så lång tid umgås och måste lita på varandra för att ens klara livhanken mjuknar de självklart för varandra och både Pascal och Ramsey ska ha en eloge för hur de porträtterar den utvecklingen.

Storymässigt följer första säsongen det första spelet ganska exakt även om serien utvecklar och bygger på vissa bitar, så har du spelat spelet kommer du känna igen det mesta. Det kanske låter tråkigt att de knappt ändrat nåt, men varför ändra ett vinnande koncept? Jag tror inte att det råder någon större tvekan om att det här är den bästa filmatiseringen av ett tv-spel någonsin.

The Last of Us har Sverigepremiär på HBO Max den 16 januari och är definitivt värd din tid framför TV:n.

Betyg

The Last of Us får betyget 8 av 10.


Artikeln handlar om

Björn Långström
Film- och serieslukare med en förkärlek till Star Wars, Marvel, Sagan om Ringen, science fiction och allehanda andra spännande äventyr, men kan för den delen även trycka romantiska komedier eller hjärndöda actionfilmer när lusten faller på.

Kommentarer

Artikeln har två kommentarer:

  1. Charlotte
    Charlotte15 januari 2023

    Hej! Jag tror att det är Gabriel Luna som spelar Tommy. Inte Diego… :) Med vänlig hälsning, Charlotte

Kommentera den här artikeln