Recension: The Mummy

En skattletare söker dolda rikedomar i den Irakiska öknen men råkar släppa löst något uråldrigt som helst skulle förblivit gömt.

Jag var först osäker på om det här var en reboot av hela The Mummy-serien eller bara en remake av den lite småcharmiga The Mummy med Brendan Fraser och Rachel Weisz från 1999. Det har visat sig vara ingetdera. Och det var nog lika bra, så kan de äldre filmerna vila i frid.

Skådespelare

Tom Cruise spelar soldaten Nick Morton som springer, rider och hoppar runt i Irak och plundrar vadhelst han kommer över, vid sidan om sitt dagjobb som spejare i armén. Eller förlåt, han befriar dyrbara antikviteter. Med sig har han den något mindre äventyrliga polaren Chris, spelad av Jake Johnson. Ytterligare ett tungt namn finns i ensemblen i form av Russell Crowe som spelar Henry Jekyll. Ja, den Henry Jekyll.

Annabelle Wallis (känd från bland annat Annabelle) spelar även hon en äventyrare som rätt snart slår följe med Tom Cruise när de båda försöker få fatt på Sofia Boutella som spelar den otroligt gamla Ahmanet. Alltså mumien.

Vad händer?

Har man sett 1999-version av The Mummy så vet man ungefär vad den här handlar om också. Det är ganska simpelt. Huvudpersone(r)n(a) hittar en gammal mumie, den blir levande, smiter, visar sig vara rätt så elak och måste stoppas.

Det borde kunna bli rätt spännande.

Men det blir det inte.

Trots den solida grund som herrar Cruise och Crowe bildar i form av erfarenhet och skådespelartalang så saknas det helt enkelt innehåll. Filmen blir aldrig spännande. Den blir aldrig intressant. Det är dock lite småroligt ibland att Cruise för en gångs skulle inte spelar den där machohjälten som klarar allt själv. Hans karaktär Nick Morton är snarare lite fumlig, osäker och inte jättesmart. Men att jag drar på smilbanden några gånger väger inte på långa vägar upp för resten av filmen.

Slutsats

Det kanske redan märks att jag inte är särskilt imponerad av filmen? Det är svårt att dölja. Jag tänker därför inte ens gå in på hur filmen ser ut. Jag kan väl bara kort nämna att det ser bra ut. Huvudmumien, andra odöda, sandstormar och vad det än är som dyker upp filmen ser bra ut. Inget att anmärka på. Vilket är vad man kan förvänta sig av en film med över 120 miljoner dollar i budget. Men man kan inte måla över en dålig film med snygga effekter.

Tom Cruise har gjort rätt många filmer vid det här laget. Många bra. Ett fåtal sämre. Han gör oftast bara en eller ett par filmer om året, så han brukar (antar jag) försöka se till att de han faktiskt gör blir bra. Ibland misslyckas han med det. Som med den här.

Betyg

Mumien får betyget 4 av 10.


Artikeln handlar om

Björn Långström
Film- och serieslukare med en förkärlek till Star Wars, Marvel, Sagan om Ringen, science fiction och allehanda andra spännande äventyr, men kan för den delen även trycka romantiska komedier eller hjärndöda actionfilmer när lusten faller på.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.

    Kommentera den här artikeln