Recension: Those Who Wish Me Dead

I thrillern Those Who Wish Me Dead är det mer än skogsbränder du behöver akta dig för om du vill hålla dig vid liv.

När jag såg drogkartellfilmen Sicario för några år sedan blev jag imponerad av vilken intensiv stämning filmen hade, och fick då upp ögonen för den debuterande manusförfattaren Taylor Sheridan — efter att ha varit skådespelare i bland annat Sons of Anarchy tröttnade han och sadlade om till att skriva manus, och det visade sig alltså vara en fullträff.

Efter att ha nått stor framgång med både Sicario och Hell or High Water gjorde han därefter debut som regissör med Wind River med Elizabeth Olsen och Jeremy Renner i huvudrollerna — en film som definitivt hade riktigt jobbiga scener även den — och nu är det dags igen med skogsbrandsthrillern Those Who Wish Me Dead.

Låt oss säga att förväntningarna är ganska högt ställda!

Handling

Those Who Wish Me Dead handlar om skogsvaktaren Hannah Faber (Jolie), som efter en traumatiserande incident återvänder till arbetet. I skogen stöter hon på en pojke som är på flykt från två lönnmördare, som dessutom har startat en skogsbrand som avledningsmanöver i sin jakt på pojken.

Det blir nu hennes uppgift att försöka rädda pojken samtidigt som hon undviker både skogsbranden och lönnmördarna — något som kanske inte visar sig vara så lätt som man kunnat hoppas.

Skådespelare

I huvudrollen som skogsvaktaren Hannah ser vi som sagt Angelina Jolie, och utöver henne spelas pojken Connor av Finn Little, polisen Ethan av Jon Bernthal samt lönnmördarna av Aidan Gillen och Nicholas Hoult.

Den som kämpar mest i motvind vad gäller skådespelarna är utan tvekan Angelina Jolie, och jag vet inte om jag är förvånad — det var länge sedan hon var med i en bra film. Resten av skådespelarna gör dock bra ifrån sig, så filmen i helhet räddas lite. Med en bra huvudroll är det dock klart att den hade varit märkbart mycket bättre.

Musik

Någon som däremot inte alls kämpar i motvind är kompositören Brian Tyler, som gör ett imponerande bra jobb med filmens musik. Med filmer som Avengers: Age of Ultron, Crazy Rich Asians, Rambo: Last Blood och Iron Man 3 i bagaget är det kanske inte förvånande att han är en bra kompositör, men det är tur för filmen att man lyckats få med sig honom.

Omdöme

Är Those Who Wish Me Dead så bra som jag hoppades innan jag såg den? Nej, inte alls — men den är faktiskt helt okej ändå, och med mina höga förväntningar är det inte så konstigt att jag blev besviken. Det känns bara som att filmen saknar djup, vilket till stor del kan förklaras av en ganska tam insats från Angelina Jolie.

För den som vill ha en någorlunda intensiv popcornrulle med både lönnmördare och skogsbränder toppar den listan just nu (en ganska smal kategori), och jag hoppas bara att Taylor Sheridan får chansen att göra fler filmer som står ut lite från mängden — förr eller senare kommer en fullträff likt Sicario igen.

Betyg

Those Who Wish Me Dead får betyget 4 av 10.


Artikeln handlar om

Fredrik Lagnetoft
Oftast helt insnöad på filmmusik och foto. Ser helst tunga thrillers, hemska draman och skräckfilmer, men det slinker ner en och annan actionrulle, dålig komedi eller barnfilm ändå.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.

    Kommentera den här artikeln