Recension: Top Gun: Maverick

Efter 36 år är det äntligen dags för uppföljaren till klassikern Top Gun — här är Top Gun: Maverick!

Handling

Den amerikanska flottan får i uppdrag att förhindra att en utländsk makt börjar anrika uran i en fabrik som ligger väl beskyddad med berg och luftvärnsmissiler runtom. Uppdraget verkar omöjligt att genomföra, men det finns en före detta pilot som skulle kunna lösa uppgiften; Maverick (Cruise), som gjort sig känd för att göra unika — och otillåtna — manövrar i Top Gun.

Amiralen Cyclone spelas av Jon Hamm.

Amiralen Cyclone (Hamm) rekryterar — mot sitt eget omdöme — Maverick, som går med på att anta rollen som flyglärare för några av USA:s bästa stridspiloter. Med mindre än tre veckor på sig är tiden att skola om dem knapp, och frågan är om det ens är möjligt att utföra det som krävs av piloterna?

Skådespelare

Det har nog inte undgått någon att huvudrollen i filmen spelas av Tom Cruise i rollen som stridspiloten Maverick, precis som i den första filmen. Vid sin sida har han dock en hel drös med nya skådespelare, som alla är riktigt bra; Miles Teller (Whiplash) som Rooster, Jon Hamm (Mad Men) som Cyclone, Monica Barbaro som Phoenix, Glen Powell som Hangman samt Jennifer Connelly (A Beautiful Mind) som den gamla Maverick-flirten Penny Benjamin.

Piloten Rooster som porträtteras av Miles Teller.

Det är många skådespelare som för det mesta sitter i flygplan genom filmen, men det är just det som är det som gör den här filmen unik; de sitter verkligen i flygplanen och gör de här manövrarna på riktigt — och det syns. Det här är en fysiskt påfrestande film för alla skådespelare, och det är riktigt imponerande att de valde att spela in flygscenerna i flygplan istället för att göra det på låtsas med digitala effekter.

Musik och ljud

Så till något av det som gjorde Top Gun till den klassiker den blev; musiken. Här har man inte sparat på någonting egentligen, utan man tar det världsberömda soundtracket från Harold Faltermeyer och låter Hans Zimmer sätta sin unika och bombastiska prägel på det, och till sin hjälp har han även den musikaliska mångsysslaren Lady Gaga.

Stridspiloterna Payback (Jay Ellis), Phoenix (Monica Barbaro) och Fanboy (Danny Ramirez).

Från den allra första bildrutan i Top Gun: Maverick står det klart att musiken finns där för att göra fansen till den första filmen nöjda — och det var faktiskt helt underbart att få höra de berömda tonerna igen. Vissa kan säkert tycka att det är för likt, men det är just det som är grejen.

Omdöme

Regissören Joseph Kosinski (Oblivion, Tron: Legacy) ska verkligen ha beröm för att han gjorde Top Gun: Maverick på det enda sättet som gör den första filmen rättvisa — i riktiga flygplan och med riktigt vassa flygscener. Att filmen har varit färdiginspelad i flera år har nog bara inneburit att de har kunnat finslipa den in i det sista, för det är en mycket välgjord film rent tekniskt.

Filmens huvudrollsinnehavare Tom Cruise i rollen som Pete "Maverick" Mitchell.

Vissa delar av filmen är så löjliga att man knappt tror sina ögon, men allt annat — det som faktiskt spelar roll i en film som denna — är så fruktansvärt välgjorda att jag bara måste få ge den här filmen ett högt betyg, trots dess små skavanker. Det här är förstklassig underhållning oavsett vad man tycker om storyn i sig.

Många frågar dessutom om den är bättre än originalet, och svaret på den frågan är ja — utan tvekan! Om du gillade originalet kommer du att älska Top Gun: Maverick.

Top Gun: Maverick har svensk biopremiär idag, onsdag 25 maj 2022.

Betyg

Top Gun: Maverick får betyget 9 av 10.

Sammanfattning

Det här är förstklassig underhållning oavsett vad man tycker om storyn i sig.


Artikeln handlar om

Fredrik Lagnetoft
Oftast helt insnöad på filmmusik och foto. Ser helst tunga thrillers, hemska draman och skräckfilmer, men det slinker ner en och annan actionrulle, dålig komedi eller barnfilm ändå.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.

    Kommentera den här artikeln