Recension: Tur

Filmbladet har sett den nya animerade filmen Tur — men är den så bra som man hade kunnat hoppas?

Streamingkriget fortsätter, och nu kommer Apple med sin första animerade långfilm på deras egen streamingtjänst Apple TV+.

Handling

Filmen handlar om en ovanligt otursdrabbad tonårstjej som heter Sam, som efter att ha bott på flickhem hela livet nu flyttat hemifrån. En ensam kväll möter hon en katt som verkar tappa vad som ser ut som ett mynt — men som visar sig vara en amulett som ger henne tur.

Inte ens med en turamulett lyckas Sam hålla sig undan oturen.

Eftersom Sam dock är ganska så rejält otursdrabbad, och amuletten bara fungerar när man faktiskt håller i den, blir hon snabbt av med den. Både katten (som visar sig kunna prata och heter Bob) och Sam måste nu försöka hitta amuletten igen, så att katten inte blir av med sitt jobb som turkatt i Turlandet — ett öde som drabbar de som tappar bort sina amuletter i människovärlden.

Omdöme

Det här är faktiskt en förvånansvärt bra animerad komedi som fungerar för hela familjen — stora som små alltså. Vi såg den med barn i åldrarna 5-11 och alla skrattade gott åt Sams klantighet och ständiga otur.

Sam möter ett gäng alver som har hand om att fördela både tur och otur i Turlandet.

Filmen är spännande, underhållande och ganska enkel att förstå även för mindre barn. Om det är något jag skulle klaga på så är det att den känns lite för lång precis i slutet — den är 1 timme och 45 minuter lång och hade kanske mått bra av att skala av en kvart och sluta efter den sista halvtimmen istället.

Sammantaget en bra animerad familjefilm som barnen kommer tycka mycket om! Filmen finns att se på Apple TV+ och trailern kan ni se här:

Positivt

  •   Riktigt rolig
  •   Passar hela familjen

Betyg

Tur får betyget 6 av 10.


Artikeln handlar om

Fredrik Lagnetoft
Oftast helt insnöad på filmmusik och foto. Ser helst tunga thrillers, hemska draman och skräckfilmer, men det slinker ner en och annan actionrulle, dålig komedi eller barnfilm ändå.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.

    Kommentera den här artikeln