Recension: Wonder Woman 1984

Kan Patty Jenkins följa upp succén med Wonder Woman i denna uppföljare?

När Wonder Woman släpptes 2017 stod det ganska snabbt klart att det var den bästa filmen i DCEU. Visserligen inte en svår titel att knipa med tanke på att det bara var den fjärde filmen i serien - och de tre tidigare filmerna inte var några höjdare - men ändå.

Nu är det alltså dags för en uppföljare och vi flyttas från första världskrigets skyttegravar till Washington i mitten av 80-talet, närmare bestämt 1984. Diana har inte åldrats ett dugg och jobbar på museum, och en framgångstörstande Maxwell Lord får tag på en magisk sten i stil med anden i flaskan. Önskningarna han och andra får uppfyllda gör att jorden håller på att gå under och Wonder Woman måste såklart rädda världen igen.

Skådespelare

I huvudrollerna återser vi Gal Gadot som Wonder Woman tillsammans med de ny ansiktena Pedro Pascal som Maxwell Lord och Kristen Wiig som Barbara Minerva. Vi återser även Robin Wright som Antiope, Connie Nielsen som Hippolyta samt - trots att det gått 70 år och att han som vanlig dödlig sprängdes i första filmen - Chris Pine som Dianas älskade Steve Trevor. Lilly Aspell porträtterar en ung Diana.

Skådespeleriet är verkligen inte på topp. Gadot, Pine och Pascal har levererat tidigare så jag vet vad de kan. De visar det bara inte i den här filmen. Om det beror på dålig regi, undermåligt manus eller att de bara inte försöker vet jag inte, men bra är det inte. Det känns mest som att de går på autopilot.

Bild och ljud

Varken bild eller ljud sticker ut på något sätt. Det är inte direkt dåligt, men det är heller inte superbra. Det är som vilken film som helst. Visst märks det att det funnits mycket pengar att lägga på specialeffekter, men därmed inte sagt att alla effekter ser bra ut. För det gör de inte. Ibland ser det mindre bra ut, för att vara snäll. Med tanke på vilken storfilm det här är tänkt att vara så förväntar jag mig mycket mer.

Slutord

Tyvärr lever inte den här filmen upp till förväntningarna som den första filmen har skapat. Istället sällar den sig till DCEU:s bottenskrap tillsammans med exempelvis Suicide Squad. Det stora problemet är berättelsen i sig. Den är helt enkelt tråkig, ointressant, banal och oförklarlig. När inte ens "skurkarna" är elaka är det svårt att bry sig. Det går inte att rädda ens med en lassosvingande Gal Gadot eller en roliga scener där Steve ska förstå sig på 80-talet.

Premiär

Wonder Woman 1984 får ingen premiär på bio i Sverige utan finns endast att se hos HBO Nordic från och med idag. Och lika bra är nog det.

Betyg

Wonder Woman 1984 får betyget 5 av 10.


Artikeln handlar om

Björn Långström
Film- och serieslukare med en förkärlek till Star Wars, Marvel, Sagan om Ringen, science fiction och allehanda andra spännande äventyr, men kan för den delen även trycka romantiska komedier eller hjärndöda actionfilmer när lusten faller på.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.

    Kommentera den här artikeln