Skrämmande realism i Chernobyl

HBO är tillbaka med en ny miniserie i Chernobyl, där vi får uppleva den största kärnkatastrofen som inträffat.

Det första avsnittet av HBO:s nya miniserie Chernobyl har visats, och är minst sagt imponerande.

Handling

Chernobyl utspelar sig år 1986, där en explosion skakar den lilla Ukrainska staden Pripyat mitt i natten. Befolkningen är lika chockad som arbetarna på kärnkraftverket, och ingen förstår egentligen vad som inträffat — eller vad de nu har att göra med.

Allt eftersom timmarna går märker de att strålningen är tusentals gånger högre än de först har trott, och en efter en börjar arbetarna falla ihop av sina skador.

Befolkningen är dock nyfikna, och tar med sig barnvagnarna ut för att bevittna branden. Vad de inte vet om är att staden samtidigt omringas av både militär och polis — och de släpper inte ut någon.

Skådespelare

Den stora skådespelarensemblen består framför allt av av Jared Harris, Paul Ritter, Adam Nagaitis och Con O'Neill. I serien ser vi dessutom flera svenska skådespelare, däribland Stellan Skarsgård och Adam Lundgren.

Som vanligt i de här miniserierna gör alla skådespelare ett fenomenalt jobb, vilket verkligen lyfter känslan och realismen i händelserna.

Bakom kulisserna

Serien är skapad och skriven av Craig Mazin, som tidigare skrivit manus till komedierna The Hangover Part 3 och Identity Thief. Chernobyl har dock ingenting med humor att göra, utan visar att Mazin har en oanad bredd.

Alla avsnitten har regisserats av den svenska serie- och musikvideoregissören Johan Renck, även känd som Stakka Bo. Han har tidigare regisserat avsnitt till både Breaking Bad, The Walking Dead, Halt and Catch Fire och Bloodline, så han är absolut ingen nybörjare — det är dock kul att han får regissera hela serien.

Både manus och regi känns som absolut toppklass efter att ha sett det första avsnittet; alla karaktärer är baserade på de riktiga personerna och säger och agerar som de gjorde under katastrofen — de som offrar sig gjorde det på riktigt, och de som skyllde ifrån sig gjorde just det.

En av annan anledning till att serien är så övertygande är den mörka tonsättningen av Hildur Guðnadóttir — musiken är monoton och sätter stämningen när den dånar i bakgrunden.

Fem avsnitt

Miniserien består av fem avsnitt som visas med en veckas mellanrum. Det första avsnittet visades i måndags 6 maj och nästa avsnitt visas alltså den 13 maj.

Avsnitt Datum
1 6 maj 2019
2 13 maj 2019
3 20 maj 2019
4 27 maj 2019
5 3 juni 2019

Så snart varje avsnitt har sänts ligger det tillgängligt att streama i HBO-biblioteket.

Jag ser fram emot nästa avsnitt, som alltså kommer nu på måndag!


Artikeln handlar om

Fredrik Lagnetoft
Oftast helt insnöad på filmmusik och foto. Ser helst tunga thrillers, hemska draman och skräckfilmer, men det slinker ner en och annan actionrulle, dålig komedi eller barnfilm ändå.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.

    Kommentera den här artikeln