Christopher Nolan fyller 50 år

En av världens mest populära filmskapare fyller ett halvt sekel — grattis på 50-årsdagen, Christopher Nolan!

Nu har det gått 50 år sedan den 30 juli 1970, då den brittiska filmskaparen Christopher Nolan föddes i England.

Hans filmer har sammantaget spelat in närmare 5 miljarder dollar över hela världen, och därmed är han en av de mest intäktsbringande regissörerna någonsin.

Imponerande karriär

Christopher Nolan har inte gått i någon traditionell filmskola, utan läste engelsk litteratur på UCL i London. Därefter bidrog han som kameraman i några mindre filmprojekt, träffade sin fru Emma Thomas — som han startade produktionsbolaget Syncopy med, bolaget bakom alla hans filmer — och till slut gjorde sin första egna film; Following.

Efter att nått viss framgång på filmfestivaler med sin första film började han samla in pengar för att göra sin nästa film efter en idé från lillebror Jonathan Nolan, nämligen Memento — en film som utspelas både baklänges och framlänges samtidigt.

Den unika stilen i filmen, tillsammans med ett riktigt bra utförande med så pass liten budget, gav Nolan en möjlighet att göra riktiga Hollywoodfilmer. Först ut var Insomnia med Al Pacino och Robin Williams i huvudrollerna, och därefter fick han uppdraget att blåsa liv i Batman-franchisen igen med Batman Begins.

Filmografi

Den fullständiga filmografin från Christopher Nolan är följande:

Film År
Following 1998
Memento 2000
Insomnia 2002
Batman Begins 2005
The Prestige 2006
The Dark Knight 2008
Inception 2010
The Dark Knight Rises 2012
Interstellar 2014
Dunkirk 2017
Tenet 2020

Oavsett vad man tycker om hans filmer går det inte att förneka att han har en karriär som gått spikrakt uppåt, och med filmer så pass tätt att man nästan tappar hakan.

Min personliga favorit är The Prestige, som handlar om två trollkarlsrivaler i 1800-talets London. Det kanske inte låter som en underhållande film, men den är riktigt bra och har både Hugh Jackman och Christian Bale i huvudrollerna.

Ingen Oscar

Trots att varje film han gjort har varit en stor publikframgång har han ännu inte vunnit någon statyett på den anrika Oscarsgalan i Hollywood. Han har däremot nominerats till bästa manus för Memento, bästa film och bästa manus för Inception samt bästa film och bästa regi för Dunkirk.

Lyfter man blicken lite hittar man dock många olika priser och utmärkelser som han faktiskt har fått, bland annat från People's Choice Awards, Saturn Award, Empire Awards och AACTA Awards samt flera priser från det amerikanska filminstitutet, AFI.

Hur många fler filmer?

En naturlig fråga att ställa sig är givetvis hur länge vi fortsättningsvis kommer att kunna njuta av nya filmer från Nolan, eftersom han nu är 50 år gammal. Hur länge orkar han arbeta, och hur länge kommer han ha kreativiteten att utforska nya idéer på den nivån han, nästan unikt, gör?

Det finns många namn i Hollywood som fortfarande skapar nya filmer ända in på livets småtimmar, däribland Clint Eastwood, och med lite tur kan även Nolan fortsätta arbeta länge till. Om vi leker med tanken att han fortsätter sin imponerande trend han haft de senaste 20 åren — där han släppt varje ny film med 2-4 års mellanrum — får vi som mest 7-10 filmer till från honom.

Aktuella filmer

De filmhändelser från Christopher Nolan som ligger närmast i tiden är givetvis premiären av kommande science fiction-thrillern Tenet, som skjutits framåt flera gånger på grund av situationen med coronaviruset världen över. Det senaste premiärdatumet för Sverige är just nu onsdagen den 26 augusti 2020, och eftersom biograferna faktiskt har öppnat nu — och antalet smittade faktiskt minskar — kan det finnas en chans att datumet faktiskt gäller för oss.

Missnöjet bland amerikanska fans är dock ganska stort, eftersom premiären där skjutits till september eller ännu senare, eftersom pandemin inte är under kontroll i många amerikanska stater. Att Warner Bros valde att låta filmen ha premiär tidigare i Europa ger oss möjligheten att se filmen oavsett hur situationen utvecklas i USA.

Därefter kommer hans klassiker Memento att göras om i modern tappning, efter att rättigheterna köpts upp av ett amerikanskt filmbolag. Detta är dock inte ett projekt som Nolan själv är inblandad i, annat än att han får en omnämnelse för konceptets originalmanus.

Nya projekt

Vad som händer efter Tenet finns det faktiskt ingen information om — faktum är ju att vi fortfarande inte vet exakt vad den filmer handlar om ännu, så det vore ju lite märkligt om vi visste mer om en film som inte gjorts ännu.

Det som definierar filmer av Christopher Nolan är att de är personliga och komplexa, men som samtidigt ofta är förvånansvärt lätta att ta till sig. Jag uppskattar verkligen hans sätt att göra film, och jag hoppas han fortsätter i precis samma stil framöver.


Artikeln handlar om

Fredrik Lagnetoft
Oftast helt insnöad på filmmusik och foto. Ser helst tunga thrillers, hemska draman och skräckfilmer, men det slinker ner en och annan actionrulle, dålig komedi eller barnfilm ändå.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.

    Kommentera den här artikeln