Premiärdatum för Dune

En av årets mest omtalade filmer har fått ett premiärdatum — i år är det dags för Dune.

Författaren Frank Herbert skrev redan år 1965 boken Dune, som snabbt nådde kultstatus med sin stora värld och uppslukande historia, men trots det dröjde det ända till 1984 innan filmatiseringen Dune av David Lynch, med bland annat Kyle MacLachlan, Francesca Annis, Patrick Stewart och Max von Sydow.

Efter det skapades två miniserier på tre avsnitt vardera; Dune från 2000 med William Hurt, Saskia Reeves och Alec Newman i huvudrollerna, samt Children of Dune från 2003 med Alec Newman, Julie Cox och James McAvoy.

Ny filmatisering

Nu är det alltså dags för boken att än en gång bli film i och med 2020 års Dune. Filmen regisseras av den kanadensiska regissören Denis Villeneuve som på imponerande kort tid gett oss flera riktigt bra filmer, däribland Prisoners, Sicario, Arrival och nu senast Blade Runner 2049, vilken anses vara en av de bästa uppföljarna som gjorts — och det säger inte lite när vi pratar om uppföljaren till en av historiens mest omtyckta science fiction-filmer, Blade Runner.

Filmen, som har spelats in i bland annat Jordanien och Norge, har nu visats upp i en första press-teaser — och de som var på plats säger att det såg makalöst bra ut; speciellt filmens produktionsdesign och filmfoto stack ut, vilket inte förvånar med tanke på att detta är en riktig storfilm.

Medverkande

Antalet stora skådespelare som är klara för roller i Dune är nästan löjligt, eller vad sägs om Timothée Chalamet, Rebecca Ferguson, Stellan Skarsgård, Dave Bautista, Jason Momoa, Javier Bardem, Josh Brolin, Oscar Isaac, Zendaya och Charlotte Rampling för att nämna några?

Filmmusiken till Dune skrivs av Hans Zimmer, som följer med Villeneuve efter succén med Blade Runner 2049. Eftersom filmfotografen Roger Deakins var upptagen med 1917 (missa inte vår recension av filmen, som har premiär den här veckan) föll valet av filmfotograf istället på Rogue One-fotografen Greig Fraser.

Eftersom Villeneuves stil ofta är realistisk även om det är science fiction passar Fraser mycket bra som fotograf — han har visat i både The Mandalorian och Rogue One att han kombinerar rymdskepp och realism på ett övertygande sätt.

Svensk biopremiär

Dune har svensk biopremiär den 23 december 2020.


Artikeln handlar om

Fredrik Lagnetoft
Oftast helt insnöad på filmmusik och foto. Ser helst tunga thrillers, hemska draman och skräckfilmer, men det slinker ner en och annan actionrulle, dålig komedi eller barnfilm ändå.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.

    Kommentera den här artikeln