Marvel presenterar planerna för de närmsta två åren

Fas 4 i Marvel Cinematic Universe tar sin början till våren nästa år.

Marvel Studios har i många år nu haft en långsiktig plan för det gemensamma universum som deras filmer och serier utspelar sig i. De har också varit indelade i olika faser, och i och med Spider-Man: Far From Home så var det slut på fas 3, även om det kändes som att det stora slutet kom redan i filmen innan, Avengers: Endgame.

Nu har de alltså presenterat vad som väntar i fas 4. Och det är en blandning av både filmer och serier.

Serier

Tidigare Marvel-serier har inte haft någon större inverkan på filmerna, och knappt tvärtom heller för den delen. Störst påverkan har nog serien Agents of S.H.I.E.L.D. haft; ett avsnitt slutade med att de hittade Lokis spira och kallar in Avengers att återta den, och så tar Avengers: Age of Ultron vid. I ett annat avsnitt städar de upp i London efter förödelsen i Thor: The Dark World. Men mycket mer än så har det inte varit.

Detta kommer nu att ändras i och med de serier som är under produktion till Disney+. Disney äger som bekant Marvel sedan några år tillbaka, och kan nu plöja ner stora resurser på att göra ambitiösa serier med karaktärer och skådespelare från filmerna. Helt enkelt en chans att ge några karaktärer lite mer utrymme.

Fas 4

Här följer en kort summering av filmerna och serierna som presenterats, i ungefär den ordning som det (just nu) är tänkt att de ska ha premiär. Jag skriver "ungefär" då serierna inte har några spikade datum som filmerna har, utan bara ungefärliga perioder de ska släppas.

Black Widow - 1 maj 2020

Scarlett Johansson återvänder i rollen som Natasha Romanoff i denna prequel som även innehåller David Harbour och Rachel Weisz. Och vi kommer äntligen att få se henne i Budapest.

The Falcon and the Winter Soldier (Disney+) - Hösten 2020

Den första Marvel-serien till Disney+ följer Sam Wilson (Anthony Mackie) och Bucky Barnes (Sebastian Stan) när de bekämpar ondska efter händelserna i Avengers: Endgame. Även Daniel Brühl återvänder som skurken Baron Zemo.

The Eternals - 6 november 2020

Filmen om de odödliga Eternals som ser ut som människor men alltså inte är det har en ensemble med bland andra Angelina Jolie, Richard Madden, Salma Hayek och Kumail Nanjiani.

Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings - 12 februari 2021

Kampsportsmästaren Shang-Chi kommer att spelas av Simu Liu och skurken i filmen kommer att vara (den riktiga) Mandarin som gestaltas av Tony Chiu-Wai Leung.

WandaVision (Disney+) - Våren 2021

I serien om Wanda Maximoff och Vision så återser vi Elizabeth Olsen och Paul Bettany i sina roller, samt får se en vuxen Maria Rambeau (från Captain Marvel) spelas av Teyonah Parris.

Loki (Disney+) - Våren 2021

Tom Hiddleston återvänder som Loki i en serie som berättar vad som hände efter att han fick tag på en evighetssten i Avengers: Endgame.

Doctor Strange in the Multiverse of Madness - 7 maj 2021

Benedict Cumberbatch återvänder i titelrollen men får även med sig Elizabeth Olsen i sin roll som Scarlett Witch i denna film som knyter an direkt till vad som händer i WandaVision. Sägs även vara MCU:s första skräckfilm.

What if...? (Disney+) - Sommaren 2021

En animerad serie som utforskar alternativa möjligheter och händelser som aldrig utspelade sig i MCU, med mängder av skådespelare som återvänder för att göra rösterna till sina karaktärer.

Hawkeye (Disney+) - Hösten 2021

Serien följer Clint Barton, återigen spelad av Jeremy Renner, som mentor åt Kate Bishop, men vi får även delvis följa Clint under en period där han gick under namnet Ronin.

Thor: Love and Thunder - 5 november 2021

Chris Hemsworth och Tessa Thompson återvänder som Thor och Valkyrie i den fjärde Thor-filmen som även ser Thors kärlek Jane Foster, spelad av Natalie Portman, återvända. Det har även redan nu bekräftats att hon kommer vara en "kvinnlig Thor" och svinga Mjölnir.

Datum

Premiärdatumen för filmerna (och serierna för den delen) kan säkert komma att justeras en aning, och brukar för den delen sällan eller aldrig vara desamma för USA och Sverige, men det ger ändå ett hum om när de kan väntas anlända.

Som en bonus nämndes även att Mahershala Ali kommer att spela Blade i en kommande reboot av den franchisen, men det ligger bortom fas 4. Så gör tydligen även de sedan tidigare bekräftade uppföljarna Black Panther 2, Guardians of the Galaxy 3 och Captain Marvel 2 som troligtvis kommer i fas 5 istället.

Allt som återstår nu är att vänta på rykten, bilder, nyheter, trailers och slutligen filmerna och serierna själva, förstås.


Artikeln handlar om

Björn Långström
Film- och serieslukare med en förkärlek till Star Wars, Marvel, Sagan om Ringen, science fiction och allehanda andra spännande äventyr, men kan för den delen även trycka romantiska komedier eller hjärndöda actionfilmer när lusten faller på.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.

    Kommentera den här artikeln