Inför The Last Jedi - här är Rian Johnsons favoritfilmer

Med bara en dag kvar till premiären av Star Wars: The Last Jedi dyker vi in i regissörens huvud.

Rian Johnson fick — efter att ha skrivit och regisserat sina tre framgångsrika filmer Brick, The Brothers Bloom och Looper — det ärofyllda uppdraget att skriva och regissera nästa "riktiga" Star Wars-film, Star Wars: The Last Jedi. Inget litet ansvar för någon som bara har tre filmer bakom sig, men om ryktena stämmer har han gjort ett riktigt bra jobb.

Nu, en dag innan den svenska biopremiären, är vi ganska många som är nyfikna på vad vi har att vänta oss av den kommande storfilmen — så vilka filmer inspirerar honom?

Rian Johnsons favoritfilmer

I en intervju precis innan han gick in i Star Wars-produktionen fick Johnson i uppgift att lista sina tio favoritfilmer. Vi har sammanställt en lista över filmerna nedan.

10. Holy Motors

I den franska filmen Holy Motors får vi följa den mystiske karaktären Mr Oscar under några timmar.

9. Upstream Color

Efter den stora succén med tidresefilmen Primer är Shane Carruth tillbaka med Upstream Color, där han — precis som tidigare — står för manus, regi, musik, klippning och huvudroll helt på egen hand.

Filmen har en tämligen unik vinkling på mänskliga relationer, uppfattningen av tid och hur våra sinnen fungerar.

8. The Tree of Life

Terrence Malick har en i stort sett unik stil i sina filmer — de allra flesta har ingen dialog alls mellan karaktärer, utan baseras primärt på blandade scener, musik och en överliggande narration.

Även om många har problem med sättet han gör film på är The Tree of Life den som har fått mest beröm och positiva recensioner.

7. Under the Skin

Scarlett Johansson spelar huvudrollen i science fiction-thrillern Under the Skin, där hon förför ensamma män på kvällarna. Kan låta lite märkligt, men filmen är klart sevärd om man gillar science fiction.

6. The Darjeeling Limited

Ett år efter sin fars bortgång bestämmer sig tre bröder — spelade av Owen Wilson, Adrien Brody och Jason Schwartzman — för att åka tåg genom Indien i ett försök att komma varandra närmare. En högklassig dramakomedi av Wes Anderson.

5. Inglourious Basterds

Den näst mest intäktsbringande filmen från regissören tillika manusförfattaren Quentin Tarantino — som dessutom har en (med flit) felstavad titel — handlar om ett ockuperat Frankrike under andra världskriget. I huvudrollerna ser vi Brad Pitt, Mélanie Laurent och Christoph Waltz. Filmen har för tillfället plats #98 på IMDb Top 250.

4. A Serious Man

En uppskattad dramakomedi från Coen-bröderna, som handlar om en fysiklärare som drabbas av flera plötsliga händelser i livet, och vad han än gör verkar han bara göra situationen värre.

3. No Country for Old Men

En mörk och skrämmande berättelse om en seriemördare (Javier Bardem) och den lokala polisens (Tommy Lee Jones) desperata jakt efter honom. Precis som förra filmen är denna skriven och regisserad av Coen-bröderna. Plats 163 på IMDb Top 250.

2. Master

1. There Will Be Blood

Bubblare: Meek's Cutoff

Sammanfattning

En röd tråd (eller två) genom ovanstående filmer är att om filmen inte handlar primärt om humor så handlar den primärt om mörker — det finns en handfull science fiction-filmer, några komedier och även rent våldsamma filmer.

Biopremiär för Star Wars

Star Wars: The Last Jedi har svensk biopremiär imorgon, onsdag 13/12 — vilket är två dagar tidigare än större delen av världen, däribland USA, som glatt får vänta till fredag 15/12.

Artikeln handlar om

Fredrik Lagnetoft
Oftast helt insnöad på filmmusik och foto. Ser helst tunga thrillers, hemska draman och skräckfilmer, men det slinker ner en och annan actionrulle, dålig komedi eller barnfilm ändå.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.

    Kommentera den här artikeln