Sagan om ringen kommer i 4K

Efter snart 9 år är det dags för Sagan om ringen-trilogin att släppas med så bra bild det bara är möjligt — på blu-ray i 4K-upplösning.

2011 släpptes Sagan om rIngen-trilogin på blu-ray i HD-upplösning, vilket på den tiden var det bästa som kunde erbjudas. Äntligen kunde vi se filmerna på större TV-apparater, eller till och med på projektor, utan att bilden blev för suddig.

Men även om det var ett stort steg upp från den tidigare DVD-utgåvan från 2003 hade även blu-ray-utgåvan sina begränsningar, framförallt HD-upplösningen — nuförtiden är det inte ovanligt att filmer på exempelvis Netflix strömmas i 4K, vilket är fyra gånger så stort.

Görs om från grunden

Det är därför glädjande att New Line Cinema, som ligger bakom Sagan om ringen-filmerna — Sagan om ringen: Härskarringen, Sagan om de två tornen och Sagan om konungens återkomst — nu meddelar att de kommer släppa hela trilogin på blu-ray i 4K-upplösning.

Det fina med de här 4K-släppen är att filmbolagen oftast inte har några digitala kopior liggandes i tillräckligt hög upplösning, vilket innebär att de måste gå tillbaka till de analoga negativen och skanna in dem på nytt.

När de blir tvungna att göra detta passar de även på att försöka få negativet att se så bra ut som möjligt, och tack vare modern teknik kan de kort och gott få det att se riktigt, riktigt bra ut. Här handlar det oftast om att man korrigerar färger och kontrast samt tar bort smuts. Tillsammans kan det göra en väldigt stor skillnad på slutresultatet.

Datum för Sagan om ringen i 4K

För oss som blir sugna på att köpa den nya samlingsboxen i 4K-upplösning kan jag meddela att vi behöver vänta, men inte hur länge som helst; det nya släppet av Sagan om ringen-filmerna i 4K är planerat till sommaren 2020, alltså om lite drygt ett halvår.

Priset är fortfarande okänt, men med tanke på att den nuvarande boxen, som består av 15 blu-ray-skivor med HD-upplösning, fortfarande kostar omkring 600 kr kommer nog 4K-varianten att landa på över tusenlappen.


Artikeln handlar om

Fredrik Lagnetoft
Oftast helt insnöad på filmmusik och foto. Ser helst tunga thrillers, hemska draman och skräckfilmer, men det slinker ner en och annan actionrulle, dålig komedi eller barnfilm ändå.

Kommentarer

Artikeln har en kommentar:

  1. Björn Långström
    Björn Långström12 oktober 2019

    Trevliga nyheter! Då blir det till att införskaffa en fjärde upplaga av filmerna då..

Kommentera den här artikeln