SF Studios fyller 100 år

Produktions- och distributionsbolaget SF Studios grundades 1919 och firar därmed 100 år i år.

De två bolagen AB Svenska Biografteatern och Filmidustri AB Skandia slogs samman den 27 december 1919, och bildade tillsammans det vi idag kallar för SF Studios. Genom filmer som Körkarlen, Gösta Berlings saga och Häxan skapades sig studion ett namn internationellt, och Sverige började vara ett filmland att räkna med.

Sedan dess har studion gjort även modernare klassiker som filmatiseringen En man som heter Ove och även den internationella succén Mitt liv som hund av Lasse Hallström, som banade väg för hans framtida karriär i Hollywood.

Moderna tjänster

Bolaget fortsätter att distribuera och producera filmer både i Sverige och internationellt, och ligger idag dessutom bakom de två digitala tjänsterna SF Anytime, där du kan hyra filmer, och SF Kids Play, som är en playtjänst för barn (vilket namnet kanske skvallrar om).

SF Studios har siktet inställt på att fortsätta utveckla populära filmkoncept och TV-serier, och har förutom huvudkontoret i Stockholm även kontor i London, Köpenhamn, Helsingfors och Oslo.

Mer om SF Studios

Vill du veta mer om SF Studios eller hur de firar 100 år? Ta då en titt på deras hemsida via länken nedan:


Artikeln handlar om

Fredrik Lagnetoft
Oftast helt insnöad på filmmusik och foto. Ser helst tunga thrillers, hemska draman och skräckfilmer, men det slinker ner en och annan actionrulle, dålig komedi eller barnfilm ändå.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.

    Kommentera den här artikeln