Studio Canal-filmer tas bort från PlayStation Store

Filmbolaget Studio Canal tar bort alla sina filmer från PlayStation Store — även de som kunder har betalat för.

Sony meddelar att de efter en licensdispyt med filmdistributören Studio Canal behöver ta bort alla filmer från sin butik PlayStation Store.

Filmer tas bort

De filmer som nu tas bort från PlayStation Store och användarnas bibliotek är filmer som är distribuerade av Studio Canal. Lyckligtvis är det inte så många filmer som distribueras av Studio Canal i Sverige, men däremot innebär det att filmer som Tinker Tailor Soldier Spy, Spirited Away, Paddington och The Hunger Games försvinner från kunder i Tyskland och Österrike.

Vi har tyvärr inte någon lista på filmer om försvinner för svenska kunder men ska försöka ordna det från distributören.

Risk med digitala köp

Det faktum att filmer när som helst kan dras tillbaka så att du inte längre äger filmer du har betalat pengar för är tyvärr en risk som finns med alla digitala köp på internet, oavsett vad du köper.

Det spelar alltså ingen roll att du har betalat för att få se en film digitalt — du betalar inte för produkten i sig utan för möjligheten att se på filmen digitalt.

När du godkänner köpavtalet godkänner du också att produkten kan försvinna i framtiden av olika anledningar, så som exempelvis att bolaget går i konkurs eller — som i det här fallet — att distributören (Studio Canal) och plattformen ifråga (PlayStation) får licensproblem.

Även problem på streamingtjänster

Det är dock inte bara digitala köp som lider av att utbudet förändras utifrån licensproblem och rättighetsfrågor; även streamingtjänster dras med precis samma probelm, där din favoritserie kan försvinna från Netflix eller HBO vilken dag som helst.

Lösningen — köp fysiska utgåvor

Även om det är relativt ovanligt att filmer tas bort från plattformar kommer risken alltid finnas kvar, för så länge du inte fysiskt håller varan i handen kan du inte vara säker på att du kan använda den när du vill.

Jag själv köper alltid de filmer jag gillar på fysiska utgåvor, men det känns definitivt som att vi som gör det är ett döende släkte, men om man vill se till att det finns möjlighet att se filmer i framtiden — oavsett streamingtjänst eller licenser — så är det enda valet att köpa filmerna fysiskt på Blu-ray eller DVD.


Artikeln handlar om

Fredrik Lagnetoft
Oftast helt insnöad på filmmusik och foto. Ser helst tunga thrillers, hemska draman och skräckfilmer, men det slinker ner en och annan actionrulle, dålig komedi eller barnfilm ändå.

Kommentarer

Artikeln har en kommentar:

  1. Björn Långström
    Björn Långström17 juli 2022

    Ett väldigt tydligt exempel på varför det är bättre att köpa film på fysisk media, om nu inte bättre kvalité skulle vara anledning nog. Samma sak gäller egentligen även i spelbranschen. Jag köper alla mina spel till Nintendo Switch i fysiska utgåvor. Tänk vad mycket folk skulle gå miste om ifall exempelvis Steam gick under...

Kommentera den här artikeln