Prolog till Tenet innan Star Wars

En första bit ur kommande Tenet från Christopher Nolan har börjat visas på IMAX-biografer.

För min egen del började morgonen med att besöka Mall of Scandinavia och Filmstadens IMAX-salong, där den första visningen av Star Wars: The Rise of Skywalker väntade — men efter att reklamen slutat och salongen släcktes ner visades inte Lucasfilms logotyp, utan istället logotypen för Syncopy.

Och vilket bolag är då Syncopy? Jo, det är produktionsbolaget som Nolan driver tillsammans med sin fru, Emma Thomas, som ligger bakom alla filmer han har gjort från och med Batman Begins;

  • The Prestige
  • The Dark Knight
  • Inception
  • The Dark Knight Rises
  • Interstellar
  • Dunkirk

Med andra ord stod det, så fort Syncopy-loggan visades, klart att vi skulle få se något från Nolan, nämligen den kommande science fiction-thrillern Tenet.

Prologen

I prologen till Tenet får vi se när terroristgrupp tar sig in i Moskvas operahus under en föreställning, varpå en rysk insatsstyrka anländer till platsen kort därefter. Bland insatsstyrkan finns dock även amerikanska spioner, med uppdraget att extrahera en av deras dolda agenter som blivit upptäckt.

Under prologen inträffar en manipulering av tiden, då ett skott som avlossats i ett skede istället inträffar baklänges, samtidigt som övriga händelser inträffar som vanligt. Därefter fick vi se flera kortare klipp från filmen, bland annat från en bilväg där även en bilkrasch inträffar baklänges, samtidigt som övriga bilar på vägen åker framåt som vanligt.

Filmen verkar definitivt både invecklad och välgjord, och det ska bli spännande att se vad den egentligen handlar om, mer än infiltration och tidsmanipulering.

Inte första gången

Det är dock inte första gången som Christopher Nolan visar bitar av sina filmer på just IMAX-biografer, innan det har börjat visas trailers för filmerna i andra kanaler; prologer från både The Dark Knight, The Dark Knight Rises och Dunkirk visades innan IMAX-visningarna av I Am Legend, Mission: Impossible - Ghost Protocol respektive Rogue One.

Dessutom är det heller inte första gången han leker med tid, som utgör hela grunden i berättelserna i både Interstellar och Inception — något som enligt mig alltid gör hans filmer än mer spännande, utan att de för den delen blir för svåra att hänga med i eller förstå.

Se trailern

Även om prologen inte finns att se på YouTube har vi på Filmbladet lagt upp trailern på vår kanal, som du kan se här nedanför:

Biopremiär

Den kommande filmen Tenet, med Robert Pattinson, Elizabeth Debicki, Aaron Taylor-Johnson och John David Washington i huvudrollerna, har svensk biopremiär den 17 juli 2020.


Artikeln handlar om

Fredrik Lagnetoft
Oftast helt insnöad på filmmusik och foto. Ser helst tunga thrillers, hemska draman och skräckfilmer, men det slinker ner en och annan actionrulle, dålig komedi eller barnfilm ändå.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.

    Kommentera den här artikeln