Tokyo baklänges

Vad kan vara bättre som uppvärmning inför Tenet än en nio timmar lång dokumentärfilm om en man som går baklänges genom Tokyo? Just det — här är Tokyo Reverse.

I de senaste reklamfilmerna för Tenet blandas människor som går baklänges med de som går framlänges beroende på om de befinner sig i en tidslinje som går framåt eller en som går bakåt.

Frågan man (kanske) naturligt ställer sig då är hur mycket folk egentligen lägger märke till något sådant i verkligheten? Precis det undrade Ludovic Zuili och Simon Bouisson för några år sedan, och gjorde därför en dokumentärfilm om just det som är inte mindre än nio timmar lång; Tokyo Reverse.

Ser ut som att det går framåt

Precis som i Tenet vänder de på filmen så att den går baklänges, vilket ger illusionen om att alla andra är de som går baklänges. Ibland ansluter någon annan som tycker det ser roligt ut och går baklänges med honom en stund, och ibland är det bara konstiga blickar han möts av.

Oftast möts han dock inte av någotdera — utan det visar sig ganska snabbt att väldigt få människor ens bryr sig om någon som går baklänges mitt i folkmassor. Det här är helt klart något som behöver utforskas mer, kanske i ytterligare städer?

Titta på Vimeo

Det finns flera olika versioner att se av Tokyo Reverse, nämligen alla nio timmar i en enda film, en trailer, ett första utdrag från den långa filmen samt ett andra utdrag från den långa filmen.

Här har ni den nio timmar långa varianten om ni vill se den direkt:

Samt trailern om ni är mer intresserade av en kortfattad variant:


Artikeln handlar om

Fredrik Lagnetoft
Oftast helt insnöad på filmmusik och foto. Ser helst tunga thrillers, hemska draman och skräckfilmer, men det slinker ner en och annan actionrulle, dålig komedi eller barnfilm ändå.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.

    Kommentera den här artikeln