Warner Bros och Universal släpper filmer tillsammans

I ett försök att få ner kostnaderna och bli mer effektiva slår Warner Bros och Universal ihop sina fysiska filmsläpp framöver.

Från och med nu kommer filmbolagen Warner Bros och Universal att släppa sina fysiska filmer — alltså i formaten DVD, Blu-ray och Blu-ray 4K — tillsammans, i ett försök att få ner kostnaderna och öka intäkterna från vad som anses vara en döende marknad av vissa.

Bättre för konsumenterna

Eftersom bolagen effektiviserar sin utgivning av fysisk film innebär det i längden att vi konsumenter får mer att välja på och samtidigt — förhoppningsvis — till lägre priser.

En annan fördel är att alla släpp från bolagen framöver kommer vara helt utan regionlåsningar, alltså så kallade regionfria utgåvor. Framför allt innebär detta att vi som köper filmerna kan välja de utgåvor som passar oss; vill du inte ha extramaterial kan du köpa en billigare utgåva, exempelvis en svensk eller nordisk, och är du intresserad av sådant kan du importera en utgåva utan att oroa dig om filmens region.

Med regioninlåsning blir detta omöjligt, eftersom din blu-ray-spelare vägrar spela upp filmerna som har fel region. DVD var notoriskt rörande just regioninlåsningar, då det var näst intill omöjligt att hitta spelare som tillät fler regioner samtidigt.

11 år framåt

Samarbetet kommer att fortlöpa till och med år 2031 — men frågan är hur filmer distribueras om 11 år; antagligen inte på DVD eller Blu-ray iallafall, utan det finns med största sannolikhet bättre format så långt in i framtiden.

Historien har dock visat att det inte alltid spelar så stor roll om bättre alternativ finns; VHS levde länge trots att DVD hade släppts, och DVD är faktiskt idag det format det säljs mest av.

Faktum är att mer än 58 % av alla filmköp som görs idag består av DVD-utgåvan av filmen, vilket är en helt otrolig siffra. Hur är det möjligt?

Men så inser jag att jag köpte DVD-utgåvorna av både Rocketman och Bohemian Rhapsody till mina svärföräldrar i julklapp, så jag är en av anledningarna till de höga siffrorna, trots att jag själv alltid köper blu-ray.


Artikeln handlar om

Fredrik Lagnetoft
Oftast helt insnöad på filmmusik och foto. Ser helst tunga thrillers, hemska draman och skräckfilmer, men det slinker ner en och annan actionrulle, dålig komedi eller barnfilm ändå.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.

    Kommentera den här artikeln