Recension: Wind River

En FBI-agent startar en mordutredning efter att en förfrusen kropp hittats ute i ödemarken.

Handling

Vi följer jägaren Cory (Jeremy Renner) som, när en ung flicka mördas i indianområdet Wind River, träffar FBI-agenten Jane (Elizabeth Olsen). Allt eftersom utredningen fortskrider uppdagas mörkare hemligheter runt staden.

Manus och regi

Skådespelaren, manusförfattaren och regissören Taylor Sheridan står för manus och regi i Wind River. Tydligt är att Sheridan är duktig på att skriva spännande thrillers — hans tidigare manus, Hell or High Water och Sicario, har båda blivit väldigt framgångsrika.

Något som särskiljer Sheridans manus från de flesta andra är att intrigerna spelar en central roll i vad som gör filmen spännande — det är sällan storslaget, utan istället är det besvärliga situationer som är intima och provocerande, och just däri ligger trovärdigheten och spänningen.

Skådespelare

Huvudrollerna, som består av Jeremy Renner och Elizabeth Olsen, känns välcastade och trovärdiga. Jag har personligen inte imponerats av Olsen tidigare, men hon gör ett bättre jobb än hon brukar.

I birollerna ser vi bland annat Graham Greene som polischef och Jon Bernthal som pojkvän till offret.

Musik

Warren Ellis och Nick Cave har komponerat musiken, och jag måste säga att de gjort ett bra jobb. Musiken är spännande och stämningsfull samt passar bra in i både filmens plats och tema.

Duon har tidigare samarbetat på musiken till Hell or High Water.

Omdöme

Efter en ganska långsam första halva vaknar Wind River och vi bjuds på en solid thriller. Jag hade ganska höga förväntningar — utan dessa kanske jag hade tyckt att den var snäppet bättre — men oavsett är den klart sevärd.

Nästa projekt från Taylor Sheridan är manuset till Sicario-uppföljaren Sicario 2: Soldado, som kommer i år.

Betyg

Wind River får betyget 6 av 10.


Artikeln handlar om

Fredrik Lagnetoft
Oftast helt insnöad på filmmusik och foto. Ser helst tunga thrillers, hemska draman och skräckfilmer, men det slinker ner en och annan actionrulle, dålig komedi eller barnfilm ändå.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.

    Kommentera den här artikeln