Recension: You're Next

Tre män maskerade med djurhuvud-masker bryter sig in hos en familj mitt ute i ingenstans, med ett enda mål — att döda dem.

När indieskräckisen You're Next släpptes 2011 gjorde den stor succé. Sex år senare bestämmer sig Filmbladet för att titta på den!

Handling

En familj samlas i ett avlägset hus när tre maskerade män omringar huset och hotar dem till livet. Ganska snart barrikerar sig familjen inuti huset, där de försöker komma på hur de ska ta sig ur situationen.

Skådespelare

Jag har inte sett huvudrollsinnehavaren Sharni Vinson i något tidigare, men jag tycker hon gör ett bra jobb som flickvännen som träffar familjen för första gången. Utöver henne ser vi bland annat Nicholas Tucci, Wendy Glenn, AJ Bowen och Joe Swanberg som de övriga familjemedlemmarna.

Ingen av dessa övriga skådespelare gör ett speciellt bra jobb, men de fungerar bra som utfyllnad.

Manus och regi

Även om idén varken är nyskapande eller invecklad tycker jag Simon Barrett har gjort ett bra jobb med manuset. Det finns gott om både spänning och humor genom filmen.

Vidare sätter regissören Adam Wingard en perfekt ton i filmen — det är tydligt att duon vet precis vad de är ute efter.

Foto och ljus

Andrew Droz Palermo är en utsökt filmfotograf (mest nyligen aktuell med A Ghost Story), och i You're Next lyckas han skapa ett mörkt och stämningsfullt hus att leka katt och råtta i.

Ett litet varningens finger dock — filmen är mycket grafisk, och har man problem att se spikar genom fötter och yxor (eller varför inte en mixer) i huvudet kanske man ska titta på något annat.

Ljud och musik

Precis som i Wingards nya film The Guest spelar ljuddesignen en stor roll i filmen. Här varvas syntmusik från 80-talet med pulserande muller som förstärker känslan av att vara jagad genom hela filmen. Snyggt och effektivt.

Omdöme

You're Next är en enkel och stereotypisk film, men den är en väldigt underhållande sådan. Här finns inga större mysterier — familjen ska dö, och de maskerade personerna ska genomföra det.

Ju längre in i filmen man kommer desto mer börjar detta likna en Ensam hemma, fast med lite mer blod (och utan strykjärn). Hur som helst är det en väldigt underhållande film.

Betyg

You're Next får betyget 7 av 10.


Artikeln handlar om

Fredrik Lagnetoft
Oftast helt insnöad på filmmusik och foto. Ser helst tunga thrillers, hemska draman och skräckfilmer, men det slinker ner en och annan actionrulle, dålig komedi eller barnfilm ändå.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.

    Kommentera den här artikeln