Filmer att se fram emot 2023

Nytt år, nya filmer. Vi listar några av höjdpunkterna som går upp på bio under året som kommer.

Knappt har vi hunnit hämta andan efter att 2022 avslutades med höjdaren Avatar: The Way of Water innan det är dags att börja blicka framåt mot årets storfilmer. Även om hela årets biorepertoar inte är planerad än så finns absolut många godbitar vi redan vet om ska komma.

Premiärdatum kastas inte sällan om så tänk på att de kan komma att ändras, men här följer några av de största höjdpunkterna som 2023 väntas bjuda på, som vi känner till just nu.

Filmer vi ser fram emot 2023

A Man Called Otto

Den amerikanska re-maken av svenska En man som heter Ove. Eller den amerikanska tolkningen av boken, om man så vill. Ove heter Otto och spelas av Tom Hanks, men annars är berättelsen densamma med en grinig gubbe som mjuknar när han lär känna de nya grannarna.

Biopremiär 13 januari.

The Fabelmans

Steven Spielberg har både skrivit och regisserat denna mer eller mindre självbiografiska film om hans barndom när han han med filmkameran i högsta hugg inser att han vill bli filmskapare. Med Michelle Williams och Paul Dano samt musik av John Williams.

Biopremiär 3 februari.

Ant-Man and the Wasp: Quantumania

Ant-Man (Paul Rudd) är tillbaka i sin tredje film när kvantumrymden ska utforskas, och insatserna är högre än någonsin. Vi introduceras för den nya superskurken Kang (Jonathan Majors) och frågan är om alla våra hjältar ens överlever mötet med den mäktige erövraren.

Biopremiär 15 februari.

The Whale

Storartad comeback för Brendan Fraser som spelar den överviktige läraren med tvångsmässigt beteende som försöker återknyta bekantskapen med sin dotter. Regi av Darren Aronofsky.

Biopremiär 10 mars.

Super Mario Bros. Filmen

Världens mest kända rörmokaren ska upp på vita duken igen. Den här gången är det datoranimerat som gäller och av det vi har sett hittills så ser det barnsligt roligt ut. Chris Pratt gör rösten till Mario och får sällskap av bland andra Charlie Day (Luigi), Anya Taylor-Joy (Peach) och Jack Black (Bowser).

Biopremiär 7 april.

Guardians of the Galaxy Vol. 3

I väktarnas tredje film måste Peter Quill (Chris Pratt) och hans spretiga samling kompisar återigen skydda universum, men även en av gruppens medlemmar, samtidigt som han fortfarande sörjer Gamora (Zoë Saldaña). Misslyckas de kan det betyda slutet för dem alla.

Biopremiär 3 maj.

Fast X

Vi har kommit fram till film nummer tio i serien som började för hela 22 år sedan. Vad den ska handla om är fortfarande hemligt, men törs vi gissa på snabba bilar, pang-pang, en och annan explosion och lite slagsmål? Är tillsammans med den elfte filmen tänkt att vara finalen på Fast-sagan.

Biopremiär 17 maj.

Spider-Man: Across the Spider-Verse

Efter fem års väntan är det äntligen dags för fortsättningen på hyllade Spider-Man: Into the Spider-Verse. Spindelmannen slår sig samman med Gwen Stacy och massa andra spindelpersoner för att bekämpa ondska. I multiverse. Tredje och sista filmen i trilogin kommer redan nästa år.

Biopremiär 2 juni.

Indiana Jones and the Dial of Destiny

För femte och sista gången svingar Harrison Ford piskan som allas vår favoritarkeolog. Han får sällskap av sin guddotter Helena (Phoebe Waller-Bridge) men mycket mer än så har inte avslöjats än.

Biopremiär 28 juni.

Mission: Impossible - Dead Reckoning Part One

Efter flertalet fördröjningar – ursprunglig premiär var tänkt sommaren 2021 – är det till slut dags för den sjunde MI-filmen. Tom Cruise och gänget ska klara av några sista omöjliga uppdrag. Dead Reckoning: Part Two kommer redan nästa år, är det tänkt, och avslutar filmserien som började redan 1996.

Biopremiär 12 juli.

Oppenheimer

Cillian Murphy spelar titelrollen i Christopher Nolans film om atombombens fader J. Robert Oppenheimer. Fantastisk rollista med Emily Blunt, Matt Damon, Robert Downey Jr., Florence Pugh och Gary Oldman för att nämna några. Hoyte bakom kameran och Ludwig skapar musiken.

Biopremiär 21 juli.

Dune: Part Two

Den avslutande halvan av Denis Villeneuves filmatisering av Frank Herberts Dune. Timothée Chalamet blir Muad'Dib och slåss vidare mot släkten Harkonnen på ökenplaneten Arrakis.

Biopremiär 1 november.

Ännu mer?

Givetvis kommer det mängder med fler filmer att se fram emot. Babylon kommer i januari, Disney släpper en live-action-version av Den lilla sjöjungfrun i sommar, robotar slåss i Transformers: Rise of the Beasts, Pixar levererar Elementärt och Margot Robbie spelar Barbie.

Det kommer även svenska filmer som katastroffilmen Avgrunden, dramakomedin Andra akten och familjefilmen Nelly Rapp - Dödens spegel.

Så fram med kalendern och pricka för datumen för just dina favoriter!


Artikeln handlar om

Björn Långström
Film- och serieslukare med en förkärlek till Star Wars, Marvel, Sagan om Ringen, science fiction och allehanda andra spännande äventyr, men kan för den delen även trycka romantiska komedier eller hjärndöda actionfilmer när lusten faller på.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.

    Kommentera den här artikeln