Recension: Ambulance

Michael Bay är tillbaka med biljaktsfilmen Ambulance — men är den så bra som man kan hoppas?

Handling

Den nyblivne pappan Will (Yahya Abdul-Mateen II) behöver få tag på mycket pengar eftersom hans cancersjuka fru behöver opereras, och när han vänder sig till sin bror Danny (Gyllenhaal) för hjälp har han den perfekta idén — de rånar en bank.

Ett bankrån går snett och en skadad polis tas som gisslan i en ambulans.

Ganska snart befinner sig bröderna i en pressad situation med en skottskadad polis, och för att inte åka dit för polismord tar de både polisen och ambulanssjukvårdaren som gisslan i ett försök att fly från Los Angeles-polisen.

Skådespelare

I huvudrollerna som bröderna tillika bankrånarna Danny och Will ser vi Jake Gyllenhaal respektive Yahya Abdul-Mateen II, och ambulanssjukvårdaren i den kapade ambulansen spelas av Eiza González — som faktiskt gör en ganska bra insats som en emotionellt avtrubbad sjukvårdare.

Eiza González spelar ambulanssjukvårdare i Ambulance.

Någon som däremot inte gör ett bra jobb i den här filmen är Jake Gyllenhaal, som spelar över ungefär hela filmens längd. Det blir heller inte bättre av att även Yahya Abdul-Mateen II är ovanligt dålig i sin roll, så det blir tyvärr dålig stämning ganska snabbt när båda filmens huvudroller visar sig undermåliga.

Spektakel

Så till paradgrenen hos Michael Bay — spektaklet. Här snackar vi klyscha på klyscha, och på ett sätt var det precis det jag ville ha när jag började se filmen. Jag längtar efter 90-talets Bay — ni vet, han som gav oss The Rock och Armageddon — men han lyser tyvärr med sin frånvaro för det allra mesta.

Det bjuds dock på en del nyskapande action, där man börjat spela in med drönarkameror och gör en hel del kameraflygningar och spektakulära krascher på ett sätt vi aldrig sett förut. Det är inte jättebra genomfört, men det är ett intressant koncept som jag gärna ser att de utforskar mer framöver.

Det säger väl sig självt att den här filmen är utmärkt för alla er som älskar biljakter, för här ser vi i stort sett ingenting annat än en evigt gasande ambulans som jagas av helikoptrar och evigt voltande polisbilar genom Los Angeles stadskärna.

Omdöme

Jag ville verkligen gilla Ambulance, men det här är tyvärr ingen bra actionfilm — det känns mer som att Michael Bay gått vilse lite grann och inte riktigt hittat tillbaka till sina rötter så som han själv trodde.

Jake Gyllenhaal på flykt i Ambulance.

Problemet med Ambulance är att filmen aldrig har någon plan, utan precis som bankrånarna själva känns det mest som att filmen springer runt i cirklar och skriker att den är en actionfilm.

Jag vet att det är en actionfilm, men det gör inte automatiskt att den är spännande eller underhållande. Jag gillar att Michael Bay är tillbaka, men han får gärna försöka lite mer till nästa film — Robopocalypse.

Betyg

Ambulance får betyget 4 av 10.

Sammanfattning

Ambulance innehåller spektakulära scener och stundtals imponerande stunts, men den blir snabbt tråkig och konceptet håller inte hela filmens längd.


Artikeln handlar om

Fredrik Lagnetoft
Oftast helt insnöad på filmmusik och foto. Ser helst tunga thrillers, hemska draman och skräckfilmer, men det slinker ner en och annan actionrulle, dålig komedi eller barnfilm ändå.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.

    Kommentera den här artikeln