Recension: Anna

Luc Besson återvänder med actionthrillern Anna — men lever filmen upp till förväntningarna?

Handling

Den ryska flickan Anna (Sasha Luss) är en av världens farligaste lönnmördare och arbetar för den ryska underrättelsetjänsten KGB, som snabbt kommer göra sig av med henne om hon misslyckas med sina uppdrag. Efter ett tag börjar hon få den amerikanska underrättelsetjänsten efter sig, och hon har därför två hot hon måste hantera — eller spela ut mot varandra.

Skådespelare

Huvudrollen som lönnmördaren Anna spelas av Sasha Luss — som tidigare varit med som en digital karaktär i Valerian and the City of a Thousand Planets från Luc Besson som även gjort den här filmen — och utöver henne ser vi både Cillian Murphy (The Dark Knight), Helen Mirren (Skönheten i allt) och Luke Evans (Skönheten och odjuret).

Vad gäller Luke Evans och Cillian Murphy tycker jag de gör rollerna som underrättelseagenter bra, men Sasha Luss och Helen Mirren är verkligen — och då menar jag verkligen — inte bra i sina roller. De får tyvärr spela krystade karaktärer med dåliga repliker, dialekter och överlag tveksamt skådespel rakt igenom filmen.

Manus och regi

Den franska regissören Luc Besson ligger bakom både manus och regi, och det på både gott ont. Det är väldigt tydligt att han är fast i gamla mönster, och även om det historiskt har fungerat riktigt bra för honom blir det lätt lite tjatigt för oss som sett hans tidigare filmer; ingenting i Anna är bättre än dessa, så det blir bara mer av samma sak.

Manuset är tyvärr en enda stor klyscha, där han försökt skapa vändningar och överraskningar bara för saken skull; de tillför absolut ingenting på det stora hela. Filmen försöker vara krånglig och spännande, men eftersom den misslyckas så totalt blir det bara urholkat och tråkigt ju längre filmen går.

Omdöme

Det finns faktiskt actionscener i Anna som är imponerande bra, men den sörja som filmen är i övrigt gör att det helt enkelt inte spelar någon roll — det blir inte en bra helhet ändå, trots att det är tydligt att man verkligen lagt manken till.

Det är tråkigt att Luc Besson inte riktigt verkar kunna återgå till sitt forna jag, för jag uppskattar verkligen de klassiker han gett oss i form av både Léon och Det femte elementet.

Även om den här filmen verkligen inte var det jag hade hoppats håller jag dock tummarna för att Luc Besson faktiskt lyckas göra en bra comeback snart, för han har flera bra idéer; det faller bara vid genomförandet. Om han bara hade fokuserat mer på att hitta bra skådespelare — snarare än att de ska ha lite kläder på sig — hade Anna kunnat bli en riktigt bra film.

Betyg

Anna får betyget 4 av 10.


Artikeln handlar om

Fredrik Lagnetoft
Oftast helt insnöad på filmmusik och foto. Ser helst tunga thrillers, hemska draman och skräckfilmer, men det slinker ner en och annan actionrulle, dålig komedi eller barnfilm ändå.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.

    Kommentera den här artikeln