Recension: The Batman

Batman är tillbaka i filmen The Batman, där vi får en ny vinkel på hjälten i Gotham — och kampen det innebär att vara stadens hjälte.

Är det redan dags för en till Batman-film tänker du? Ja, trots att vi fått flera de senaste åren är det nu återigen dags för oss att besöka staden Gotham — men visst gör man saker lite annorlunda i The Batman jämfört med tidigare filmer.

Handling

En rad framstående människor börjar mördas i staden Gotham, och med alla offer lämnas det kvar ett brev — riktat till Batman. Det visar sig att den skurk som kallar sig för Gåtan lämnar efter sig kryptiska gåtor om hans nästa offer samt ledtrådar till anledningen om varför han dödar sina offer.

Filmens skurk Gåtan spelas av Paul Dano.

Batman börjar gräva i Gothams undre värld för att ta reda på vad som faktiskt pågår bland stadens elit, och varför Gåtan är ute efter att döda dem. Ganska snart stöter han på Selina Kyle (Kravitz), som på något sätt verkar vara ute efter samma personer som han.

Skådespelare

I huvudrollen som Bruce Wayne och Batman ser vi Robert Pattinson (Tenet), och runt honom Jeffrey Wright som James Gordon, Zoë Kravitz som Selina Kyle eller Catwoman, Paul Dano som Gåtan, Colin Farrell oigenkänlig som Pingvinen samt Andy Serkis som butlern Alfred.

Colin Farrell går inte att känna igen i rollen som Pingvinen.

Samtidigt som jag är positivt överraskad över hur bra Robert Pattinson fungerar i rollen som Batman samt att Andy Serkis är riktigt bra som Alfred — även om han inte är med så mycket — kan jag inte låta bli att bli besviken på andra i rollistan.

Filmens huvudskurk Gåtan spelas av Paul Dano, och det är stundtals så dåligt att jag undrar vad som pågick i huvudet på både skådespelaren och regissören; det är inte skräckinjagande alls, tyvärr. Utöver honom är inte heller Zoë Kravitz speciellt bra som Catwoman, men det spelar mindre roll på det stora hela.

Med det sagt tycker jag att de flesta faktiskt levererar, och Colin Farrell som Pingvinen är både underhållande och en intressant rollfigur som säkert kommer få mer att göra om det kommer uppföljare.

Manus och regi

När det kommer till manusförfattaren tillika regissören Matt Reeves hade jag ganska höga förväntningar; han har lyckats förvånansvärt bra med både Apornas planet: Striden och Apornas planet: Uppgörelsen, och stundtals har han faktiskt lyckats göra The Batman precis så mörk som jag hade hoppats. Det är tydligt att man inspirerats av exempelvis Seven, något jag verkligen välkomnar.

Mörkret i den här filmen är varmt välkommet, men får gärna bli ännu mörkare framöver.

Under den största delen av filmen är den faktiskt riktigt spännande, och man har verkligen försökt göra filmen till en noir-deckare snarare än en actionfilm. När allt är över kan jag dock inte låta bli att känna att det saknades något, framför allt vad gäller de mysterier som karaktären Gåtan ska ha skapat.

De mysterier som finns med i filmen är för enkla och löses för snabbt — något som faktiskt spelar stor roll när hela filmen kretsar kring just den här skurken och det som ska vara hans mästerplan. Jag hade högre förväntningar på "klurigheterna" i filmen, helt klart.

Foto

Om det är något som verkligen är på topp i den här filmen så är det fotot; mannen bakom ljus och kamera är ingen mindre än Greig Fraser, som tidigare i år gav oss det visuella mästerverket Dune och som även i den här filmen ger Gotham ett helt nytt trovärdigt mörker samtidigt som det inte är grått och tråkigt — inte alls.

Gotham har nog aldrig sett så bra ut som i The Batman.

Omdöme

Jag är både positivt överraskad och besviken på samma gång, för även om The Batman gör väldigt mycket rätt finns det några saker som faktiskt inte är så bra som jag hade hoppats, kanske främst valet av Paul Dano som Gåtan.

Det här är dock den första filmen som verkligen utforskar Batmans demoner. Bruce Wayne dras med ett hat och en ilska som vi inte sett i exempelvis Batman-trilogin från Christopher Nolan, och jag uppskattar verkligen den mörka stilen och det långsamma berättandet — men jag vill ha ännu mer detektivarbete i nästa film.

The Batman har premiär idag, 2 mars 2022.

Positivt

  •   Intressant handling
  •   Robert Pattinson som Batman

Negativt

  •   Filmmusiken är inte speciellt bra
  •   Skurken lyckas inte vara skräckinjagande

Betyg

The Batman får betyget 7 av 10.

Sammanfattning

Visuellt är Matt Reeves "Batman" ett mästerverk, men trots att det är en fräsch deckar-tolkning faller den lite på att skurken inte är så skräckinjagande som man kunde ha hoppats.


Artikeln handlar om

Fredrik Lagnetoft
Oftast helt insnöad på filmmusik och foto. Ser helst tunga thrillers, hemska draman och skräckfilmer, men det slinker ner en och annan actionrulle, dålig komedi eller barnfilm ändå.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.

    Kommentera den här artikeln