Recension: Greenland

Jorden ligger illa till — igen! Finns det något nytt att hämta i Greenland?

Katastroffilmen Greenland är förvånande bra och träffar rakt i hjärtat.

Handling

En asteroid stor nog att utplåna mänskligheten är på väg rakt mot jorden, och familjen Garrity blir en av få utvalda för att överleva genom en av få platser i en underjordisk bunker på Grönland (därav namnet på filmen). De har dock inte lång tid på sig — och det är inte säkert att det går att lita på deras medmänniskor runt omkring.

Greenland

Den stora asteroiden för med sig mängder med farliga, mindre stenar som förstör det mesta i sin väg.

Vägen till bunkern visar sig vara betydligt svårare än de först hade anat, och när familjen separeras behöver de överleva på egen hand — och lyckas ta sig fram innan tiden rinner ut.

Skådespelare

Huvudrollerna spelas av Gerard Butler som ingenjören John, Morena Baccarin som hans fru Allison och en imponerande Roger Dale Floyd som deras son Nathan. Det ryms väldigt många mindre biroller i filmen, där vi ser bland annat Scott Glenn som Allisons pappa Dale.

Gerard Butler Greenland

Går det att lita på andra människor när alla slåss för sin egen överlevnad?

Vad ska man säga om Gerard Butler? Han gör väldigt ofta ungefär samma roll, och det är faktiskt precis samma sak här. Antagligen är det precis det som är tanken när han får en huvudroll. Det som istället lyfter honom och filmen är hans motspelare i Morena Baccarin och Roger Dale Floyd, som båda gör väldigt starka och riktigt trovärdiga roller.

Omdöme

Greenland är på ett sätt en katastroffilm i mängden — ett koncept de flesta av oss har sett alldeles för många gånger. Det som gör den bättre än övriga filmer är att den egentligen inte fokuserar på katastrofen i sig, utan människornas relationer; familjen, släktingar, grannar, förbiresande och militärer. Vissa vill hjälpa till, andra förstör — men alla vill bara överleva.

Greenland - Gerard Butler

Gerard Butler i Greenland.

Trots att jag verkligen inte förväntade mig det — snarare trodde jag att jag skulle få skratta lite åt filmen, för så brukar det vara med katastroffilmer — satt jag med hjärtat i halsgropen ibland, och ingen blev mer förvånad av det än jag. Det är här Greenland lyckas; det blir emotionellt när man annars inte brukar bry sig.

Med ganska enkla medel blir det här en katastroffilm som sticker ut från mängden, och den är utan tvekan sevärd — speciellt om du gillar katastroffilmer!

Positivt

  •   Relationer i fokus istället för katastrofen i sig
  •   Morena Baccarin är stark
  •   Roger Dale Floyd som sonen Nathan

Negativt

  •   Inte jättebra visuella effekter

Betyg

Greenland får betyget 6 av 10.

Sammanfattning

Greenland lyckas engagera mig trots att katastroffilmer har blivit ett ganska trött koncept. Att man fokuserar på mänskliga relationer istället för katastrofen i sig gör att filmen sticker ut.


Artikeln handlar om

Fredrik Lagnetoft
Oftast helt insnöad på filmmusik och foto. Ser helst tunga thrillers, hemska draman och skräckfilmer, men det slinker ner en och annan actionrulle, dålig komedi eller barnfilm ändå.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.

    Kommentera den här artikeln