Recension: Luca

Följ med till en mysig italiensk hamnstad i Disneyfilmen Luca.

Från skaparna av Coco, Insidan ut och Toy Story kommer nu ännu en sevärd animerad familjefilm.

Handling

Luca är en havsvarelse som lever med sin familj i havet. Han vet att man behöver vara försiktig när man är ute i öppet vatten, eftersom människorna där uppe jagar dem. En dag träffar han dock på en vän som visar att de kan ta sig upp till ytan — och att de då förvandlas till människor.

De nyfunna vännerna Luca och Alberto bygger sin egen vespa — men hittar en tävling där de kan vinna en riktig.

Väl uppe på land behöver Luca lära sig en hel del, som exempel att gå på två ben, hur man pratar med människor och vad en vespa är. Dessutom måste han se till att inte bli blöt, för om han får vatten på sig förvandlas den delen av kroppen till havsvarelse igen — ett ständigt hot under filmens gång.

"Vi och de"

Det centrala temat i Luca är konflikten mellan havsvarelserna och människorna, som grundar sig i hemska historier eftersom båda sidor är rädda för varandra. Utan att ifrågasätta fortsätter de vara rädda och tror inte att de kan leva sida vid sida.

Människoflickan Giulia anar inte att Luca och Alberto i själva verket är de havsmonster de fruktar i staden.

Det är viktigt för både vuxna och små att förstå att främlingsfientlighet alltid leder till dåliga sidor hos alla inblandade, och att den dessutom alltid grundas i fördomar. Frågan blir hur beteendet ska kunna ändras utan att någon tar skada?

Musik

Något som verkligen förgyller filmen är dess musik, skriven av Dan Romer (som tidigare skrivit musik till serien Maniac och Beasts of No Nation). Det är sällsynt vackert komponerat och dessutom i en härlig italiensk stil. Från början till slut är det tydligt att musiken är speciell och lyfter filmen så mycket som musik kan.

Omdöme

Luca är ett riktigt Disney-äventyr med härlig humor som ger oss en intressant inblick i det vardagliga livet i en liten italiensk hamnstad. Konflikten mellan hamnfolket och sjömonstrena porträtteras snyggt och filmen hanterar främlingsfientlighet på ett sätt som alla förstår, såväl barn som vuxna.

Dessutom bjuder filmen på det bästa slutet jag personligen sett i en Disney-film — utan att det i sig avslöjar någonting egentligen — och som verkligen följer filmens handling och övergripande tema perfekt.

Filmen Luca bjuder på många vackra scener och en härlig vänskap — och hur svårt det kan vara att vara ärlig mot sig själv.

Se den på Disney+

Om det är något jag skulle kunna klaga på vad gäller Luca så är det designen av sjömonstrena, som inte riktigt håller så pass hög klass man är van vid från Disney. Det är dock en högst personlig åsikt så jag kanske är ensam om att känna så, och det har så klart ingen bäring på hur bra filmen är.

Positivt

  •   En vacker historia om att hitta sig själv och upptäcka vad man vill med livet

Negativt

  •   Tråkig design av sjömonstrena

Betyg

Luca får betyget 8 av 10.

Sammanfattning

Luca är en vacker film i en unik stil som verkligen ger en känslan av att befinna sig i en liten hamnstad i södra Italien. Vi får följa Lucas väg från havsmonster till människa, där han skapar nya vänskaper och försöker få tag på sin egen vespa för att kunna ta sig runt världen.


Artikeln handlar om

Fredrik Lagnetoft
Oftast helt insnöad på filmmusik och foto. Ser helst tunga thrillers, hemska draman och skräckfilmer, men det slinker ner en och annan actionrulle, dålig komedi eller barnfilm ändå.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.

    Kommentera den här artikeln