Recension: Magic in the Moonlight

Emma Stone och Colin Firth utforskar det övernaturliga i Magic in the Moonlight, en romantisk komedi från Woody Allen.

Handling

Sophie (Stone) är ett medium som verkar på Franska rivieran. I ett försök att bevisa att hon ljuger och bedrar skickas Stanley (Firth) dit, men trots att han lär känna henne bättre och bättre ju längre tid som passerar blir han bara mindre och mindre säker på vad som är lögn eller sanning.

Manus och regi

Filmen är skriven och regisserad av Woody Allen, och jag måste säga att den är både välgjord och underhållande; en varm och intressant historia om hur olika personers perspektiv skiljer sig åt. Jag har historiskt haft ganska svårt för Allen, men hans senaste rad filmer har något speciellt, som är svårt att sätta fingret på riktigt vad det är — jag vet bara att jag gillar det nuförtiden.

Skådespelare

I huvudrollerna ser vi Emma Stone och Colin Firth, som båda passar bra i sina roller. Jag blir ofta imponerad av Stone, och den här filmen är inget undantag — hon gör ett fantastiskt jobb genom hela filmen; trovärdig både under seanser och i karaktärens vardag. Som tittare förstår vi lika lite om Sophie som Stanley gör själv.

Colin Firth gör sin vanliga, lite nervösa och osäkra roll, och även om det fungerar bra för hans karaktär gör han i sig inget unikt för filmen; det hade kanske passat bättre med någon annan — främst för kemin mellan honom och Stone.

Foto och ljus

Om det är någonting som står ut i den här filmen är det just fotot, från Darius Khondji (Förälskad i Rom, Okja). Allt ser helt fantastiskt ut — från ljussättning till färger, och det är lätt att förstå varför Allen åter och åter igen använder samma filmfotograf.

Det här hjälper också filmens stil och känsla, eftersom praktiskt taget allt faktiskt ser magiskt ut. Stämningen bygger mycket på just det rustika på Franska rivieran, som porträtteras helt perfekt.

Omdöme

När allt kommer omkring är Magic in the Moonlight mer underhållande än jag först hade anat, men samtidigt håller den inte riktigt hela vägen och tappar en del mot slutet. Sammanfattningsvis är den dock sevärd, både för sitt berättande och för rolltolkningen av Emma Stone.

Betyg

Magic in the Moonlight får betyget 6 av 10.


Artikeln handlar om

Fredrik Lagnetoft
Oftast helt insnöad på filmmusik och foto. Ser helst tunga thrillers, hemska draman och skräckfilmer, men det slinker ner en och annan actionrulle, dålig komedi eller barnfilm ändå.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.

    Kommentera den här artikeln