Recension: Nimona

Den animerade filmen Nimona överraskar — rejält.

Handling

När Ballister, en riddare i en futuristisk stad, blir ditsatt för mordet på deras drottning har han inget annat val än att fly. Snart träffar han den kaos-älskande tonåringen Nimona — som visar sig vara just det väsen han svurit att skydda staden från, som har förmågan att anta vilken skepnad som helst.

Riddarna skyddar staden från ondskefulla väsen — och när Ballister hamnar på fel sida av lagen behöver han fly.

Tillsammans försöker de därefter ta reda på vem det är som satt dit Ballister, och varför. Ganska snart visar det sig att allt inte riktigt är så som stadens ledare säger...

För hela familjen

Den här filmen har en riktigt härlig humor, och den visade sig passa hela vår familj — alla mina barn fullkomligt älskade den. Aldrig tidigare har jag hört så höga skratt i unison här hemma, alla fyra skrattade och tjöt om och om igen.

Alla olika former som Nimona kan ta gör att den här filmen överraskar gång på gång.

Saken är den att humorn faktiskt inte kändes så "billig" heller — filmen är rolig på riktigt, och på ett sätt som verkligen passade både filmens stil och filmens handling. Dessutom finns det några skämt som är mer riktade mot vuxna igenom filmen — sånt uppskattas alltid när man tittar på filmer med barnen.

Svenska röster

De svenska rösterna i Nimona består av Elsa Fryklund som Nimona, Razmus Nyström som Ballister och Mikael Regenholz som riddaren som jagar dem, Ambrosius. Elin Klinga gör rösten som stadens ledare/prefekt.

Nimona som en gigantisk, rosa noshörning.

Alla svenska skådespelare är toppenbra och passar sina roller. För den som ser den på engelska görs rösten som Ballister av Riz Ahmed och Nimona av Chloë Grace Moretz.

Omdöme

Det här är den bästa animerade filmen jag sett på flera år, och då ser jag ganska många filmer med barnen. Den har allt — vackra animationer, bra musik, en tilltalande berättelse och bra humor.

Filmen har en unik stil med riddare som beskyddar en futuristisk framtidsstad.

Den här filmen har just den Disney-magi som Disney själva inte riktigt lyckats skapa med sina senaste filmer. Se den idag!

Positivt

  •   Stark berättelse

Negativt

  •   Lite läskig mot slutet

Betyg

Nimona får betyget 8 av 10.

Sammanfattning

Ett starkt äventyr som verkligen har "Disney-magin" — något som Disney själva inte lyckats med på senare år. Det här är den bästa animerade filmen jag sett på flera år.


Artikeln handlar om

Fredrik Lagnetoft
Oftast helt insnöad på filmmusik och foto. Ser helst tunga thrillers, hemska draman och skräckfilmer, men det slinker ner en och annan actionrulle, dålig komedi eller barnfilm ändå.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.

    Kommentera den här artikeln