Recension: Old

Vad ligger bakom det onaturliga åldrandet på en strand i skräckfilmen Old?

M. Night Shyamalan har haft en tuff karriär de senaste åren. Efter att ha slagit igenom med den numera klassiska spökthrillern Sjätte sinnet i slutet av 90-talet har han gång på gång försökt att återigen göra en bra film, men han förknippas fortfarande med sitt genombrott över 20 år senare — hur han än gör lyckas han inte landa en bra film, trots flera intressant koncept.

Trots att filmerna floppar en efter en tillåts han dock fortfarande att göra filmer, och nu är det alltså dags för Old. Kan han ha lyckats till slut?

Handling

Filmen handlar om en grupp resenärer som besöker ett lyxhotell och som bestämmer sig för att åka på en av hotellets uflykter, till en undangömd strand där man får semestra helt ostört. Ganska snart verkar det dock visa sig att något inte stämmer på stranden; både barnen och de vuxna börjar åldras snabbare.

Gruppen får så klart panik och försöker komma tillrätta med vad som pågår och hur de ska komma undan den osynliga kraft som verkar korta ner hela deras liv till bara en dag.

Skådespelare

Huvudrollerna i filmen spelas av Vicky Krieps, Gael García Bernal, Thomasin McKenzie, Rufus Sewell och Alex Wolff, och i biroller syns bland annat Francesca Eastwood, Abbey Lee, svenska Gustaf Hammarsten samt regissören och manusförfattaren själv, M. Night Shyamalan — som ibland bestämmer sig för att vara med i sina filmer, och ibland inte.

Det finns både bra och dåliga skådespelare i Old, så kanske man skulle kunna sammanfatta det hela. Det är nämligen stundtals pinsamt hur de beter sig, och väldigt få saker i manuset är vare sig trovärdigt eller passar bra på vita duken. Jag förstår knappt att skådespelarna ville vara med i den här filmen, ärligt talat.

Omdöme

Jag var från början ganska nyfiken på Old och undrade vad M. Night Shyamalan skulle lyckas göra med idén och konceptet, för kom igen — hur dåligt kan det egentligen vara? Det visar sig tyvärr att det inte finns något kvar av den regissören som gjorde Sjätte sinnet, Unbreakable och The Village, tre filmer jag verkligen tycker om.

Bortsett från ett par ganska intressanta scener är den här filmen alldeles för överdriven för sitt eget bästa, och nästan ingen av skådespelarna lyckas riktigt sälja in vad som pågår. Jag vet att manuset är baserat på en serietidning, men någon borde ha dragit i nödbromsen. Jag hoppas att M. Night Shyamalan kan bättre, för annars får han gärna lägga hatten på hyllan.

Betyg

Old får betyget 2 av 10.

Sammanfattning

Jag hoppas att M. Night Shyamalan kan bättre, för annars får han gärna lägga hatten på hyllan.


Artikeln handlar om

Fredrik Lagnetoft
Oftast helt insnöad på filmmusik och foto. Ser helst tunga thrillers, hemska draman och skräckfilmer, men det slinker ner en och annan actionrulle, dålig komedi eller barnfilm ändå.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.

    Kommentera den här artikeln