Recension: Once Upon a Time in Hollywood

Den nionde filmen från Quentin Tarantino är här — Filmbladet har sett Once Upon a Time in... Hollywood.

Handling

Filmen handlar om skådespelaren Rick Dalton (DiCaprio), som befinner sig på gränsen till att vara en föredetting i Hollywood. Tillsammans med sin stuntman Cliff Booth (Pitt) försöker han hitta sin självsäkerhet och en väg tillbaka till den stjärnstatus han hade förr.

Utöver dem får vi följa Sharon Tate (Robbie) och hennes egen jakt på beundran och bekräftelse.

Skådespelare

Huvudrollerna består som sagt av duon Brad Pitt och Leonardo DiCaprio, samt Margot Robbie.

Det fullkomligt kryllar av skådespelare i filmen, och vi ser bland annat Timothy Olyphant, Al Pacino, Damian Lewis, Emile Hirsch, Kurt Russell, Luke Perry, Scoot McNairy, stuntkvinnan Zoë Bell och fru Tarantino själv; Daniella Pick.

Det som förvånar är att ingen av dem gör någon egentlig nytta — det verkar mest som att de bara är med för att det skulle vara roligt, men slutresultatet är bara konstigt och ogenomtänkt.

Tim Roth står också med i rollistan, men fick ändå inte vara med i filmen; alla scener där han är med klipptes bort. Synd, för nog fanns det en hel del andra dåliga scener att klippa bort eller förkorta istället.

Manus och regi

Som vanligt står Quentin Tarantino för både manus och regi, och visst märks det stundtals vem regissören är när våldet spårar ur, men de vanliga kvalitéerna finns inte här. Jag kan inte förstå manuset, eller för den delen vad han ens vill säga med den här filmen.

I slutändan är den både intetsägande, långdragen och rent utsagt tråkig med sina två timmar och 45 minuter. Jag förväntade mig mycket mer i den nionde filmen från Tarantino.

Foto och ljus

Den amerikanska filmfotografen Robert Richardson har filmat för Tarantino sedan Kill Bill: Vol. 1, och gör det även den här gången. Fotot i sig är klassiskt — precis som man kan förvänta sig från en filmfotograf av den "gamla skolan" — men varken mer eller mindre än så; ingenting står ut eller är anmärkningsvärt.

Vi såg filmen på IMAX i Filmstaden i Mall of Scandinavia, men stundtals var bilden inte ens skarp. Här förstår jag med andra ord inte riktigt syftet med IMAX, om man inte ens filmar med tillräckligt skarp bild för ändamålet.

Omdöme

Få filmer har splittrat mig så mycket som Once Upon a Time in... Hollywood, och samtidigt blir jag nästan mer och mer irriterad ju mer jag funderar på filmen. En del av mig gillar verkligen skådespelarna, och då framför allt Leonardo DiCaprio, samtidigt som den andra delen har svårt att uppskatta såväl filmens handling som klippningen och längden.

Till slut tycker jag nästan synd om alla skådespelare, som gör sitt bästa i en film som verkligen inte tar tillvara på det.

På det stora hela bjuder den nästan tre timmar långa filmen bara på några korta stunder av faktisk underhållning, vilket är på tok för lite för en film av den här kalibern.

Betyget jag ger den är för insatsen från Leonardo, stundtals den från Pitt — framför allt på syra — samt för de få stunder som faktiskt lever upp till vad vi är vana att se från Tarantino; underhållning, bra handling samt välskrivna karaktärer och dialoger.

Tyvärr är de stunderna alldeles för få.

Betyg

Once Upon a Time in... Hollywood får betyget 5 av 10.

Sammanfattning

På det stora hela bjuder den nästan tre timmar långa filmen bara på några korta stunder av faktisk underhållning, vilket är på tok för lite för en film av den här kalibern.


Artikeln handlar om

Fredrik Lagnetoft
Oftast helt insnöad på filmmusik och foto. Ser helst tunga thrillers, hemska draman och skräckfilmer, men det slinker ner en och annan actionrulle, dålig komedi eller barnfilm ändå.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.

    Kommentera den här artikeln