Recension: Se upp för Jönssonligan

Det är dags för ännu en nystart av Jönssonligan.

Som en av årets stora svenska filmer drabbades Se upp för Jönssonligan av samma dilemma som världens alla andra filmer på grund av pandemin; skjuta upp filmens biopremiär eller släppa den på streaming? SF valde, till regissören Tomas Alfredsons stora förtret, att inte skjuta upp filmens premiär utan släppa den till julhelgen som planerat. Tomas blev faktiskt så förargad att han skrev ett öppet brev där han förklarade att han skämdes som en hund för att filmen inte skulle gå upp på bio så att alla kunde se den. Nu kan alla streama den hemma istället så jag ser ärligt talat inte riktigt problemet.

Handling

Efter att en till synes snillrik plan går i stöpet hamnar Charles Ingvar "Sickan" Jönsson åter i fängelse, men skam den som ger sig. När han kommer ut igen har han en ny plan, planerad in i minsta detalj. Problemet är bara att kumpanerna Ragnar, Harry och Doris redan har bestämt sig för att ha gjort sin sista kupp och bli laglydiga medborgare istället.

Sickan får söka nytt, mindre lagligt, jobb och han blir inblandad i affärer som involverar en bortglömd kungakrona, en mytomspunnen sten och potentialen att omkullkasta det finländska statsskicket.

Skådespelare

Det här blir den tionde Jönssonligan-filmen (Lilla Jönssonligan ej medräknade), men det är ändå ett helt nytt blad med nya skådespelare, manusförfattare och regissör.

Charles Ingvar spelas nu av Henrik Dorsin, Harry av David Sundin, Doris av Hedda Stiernstedt och Ragnar av Anders Johansson. I filmens biroller ser vi bland andra Lena Olin, Reine Brynolfsson, Marie Göranzon, Lennart Hjulström och MyAnna Buring.

Efter att sent omsider fått upp ögonen för SVT:s Bäst i Test så är David Sundin en favorit hos mig och det skulle bli spännande att se honom i en riktig filmroll. Tyvärr har varken David eller några av de andra skådespelarna särskilt mycket att jobba med. Flertalet av bikaraktärerna känns dessutom nästan som karikatyrer, vilket gör att det blir svårt att faktiskt ta berättelsen på allvar.

Regi och manus

Med tanke på att det är Tomas Alfredson (Låt den rätte komma in, Tinker Tailor Soldier Spy) som står för både regi och manus (tillsammans med Henrik Dorsin och Rikard Ulvshammar) så hade jag förväntat mig mer. De flesta av oss är nog mer eller mindre bekanta med Jönssonligan, men detta är ju en ny tappning. En mindre introduktion till karaktärerna hade därför inte suttit fel. Vilka är de här skurkarna? Hur känner de varandra? Varför bor de i en fabrik? Vems är alla barnen??

Omdöme

På det stora hela hade jag som sagt förväntat mig mer. Med en så pass välaktad regissör och en med svenska mått mätt bred trupp skådespelare så borde det ha kunnat bli bättre än så här.

Är då allt bara hemskt och dåligt med filmen? Nej, så illa är det inte. Huvudrollsinnehavarna gör helt okej insatser, och det finns faktiskt några scener som framkallar skratt. Jag kan dock tänka mig att filmen tilltalar yngre tittare lite mer, så att det kan bli en trevlig familjestund framför dumburken.

Den går alltså inte upp på bio, men trots det är den nu här och finns från och med imorgon, den 25 december, att streama hos Cmore.

Betyg

Se upp för Jönssonligan får betyget 5 av 10.


Artikeln handlar om

Björn Långström
Film- och serieslukare med en förkärlek till Star Wars, Marvel, Sagan om Ringen, science fiction och allehanda andra spännande äventyr, men kan för den delen även trycka romantiska komedier eller hjärndöda actionfilmer när lusten faller på.

Kommentarer

Artikeln har två kommentarer:

  1. Kjarkur
    Kjarkur27 december 2020

    Chockad av hur hemskt dålig denna va på alla vis!! Rörig ytlig handling, varken nått för barn lr vuxen att se! Svårt att veta vilken tidsepok man är i, ser billigt och amatöraktigt ut. Fyy! Förstört Jönssonligan å dess karaktärer!

  2. Thomas
    Thomas8 januari 2021

    Jag förstår inte hur filmen kan bli så meningslös med så många bra namn i produktion och skådespelare? Hela familjen tyckte det var två bortslösade timmar tyvärr. Finess-lös och tråkig.

Kommentera den här artikeln