Recension: Sicario 2: Soldado

Vi har tjuvkikat på uppföljaren till en av 2015 års tyngsta thrillers. Frågan är om Sicario 2: Soldado lever upp till förväntningarna?

I filmen Sicario fick vi följa Emily Blunt, en amerikansk FBI-agent som, efter att ha förlorat flera kollegor vid en drogräd, går med på att följa en insatsstyrka in i Mexikos kartellvärld.

Nu är det alltså dags igen, men med ett helt nytt filmteam.

Handling

Sedan det blivit dyrare och svårare att smuggla narkotika över gränsen från Mexiko till USA börjar drogkartellerna istället ägna sig åt människosmuggling. Eftersom det är "för lugnt" för att amerikanerna ska kunna städa upp i Mexiko med militära medel får därför en grupp soldater i uppdrag att kidnappa en notorisk kartelledares dotter, i ett försök att provocera fram ett krig mellan de rivaliserande kartellerna.

Korruptionen vet dock inga gränser, och plötsligt kan de inte lita på någon alls.

Manus och regi

När den tidigare regissören, Denis Villeneuve, gick vidare för att göra Blade Runner 2049 fick istället italienska regissören Stefano Sollima chansen att regissera. Tyvärr märks det en ganska tydlig skillnad vad gäller dialog och "lugnet" i utförandet, men det är faktiskt inte bara till det sämre — det visar sig t.ex. att Sollima är en riktig fena på actionscener.

Och det finns många bra actionscener i Sicario 2: Soldado.

Manuset är skrivet av Taylor Sheridan, som snabbt börjar bli en av mina favoritförfattare. Han vet helt enkelt hur man skriver spännande intriger, som kanske inte är spektakulära men som ger en krypande känsla av fruktan, något som är ovanligt nuförtiden.

När andra filmer handlar om att rädda hela världen från undergång sitter man i Sheridans filmer med ångest över att några bilar fastnar i trafikstockning. Det ligger i detaljerna, helt enkelt.

Skådespelare

Benicio del Toro delar huvudroll med Josh Brolin, som har ett imponerande 2018 hittills med huvudroller i både Avengers: Infinity War, Deadpool 2 och Sicario 2: Soldado. Båda gör ett mycket bra jobb och har en perfekt dynamik, som säljer in hela operationen från början till slut.

Utöver Brolin och del Toro spelas den kidnappade dottern av Isabela Merced (Transformers: The Last Knight), och dessutom återvänder även Jeffrey Donovan från föregångaren som den iskalla skytten Steve.

Deras uppdragsgivare spelas av Catherine Keener (Get Out), och utöver det är det ett helt gäng med kartellmedlemmar, poliser och soldater som ryker på löpande band.

Musik och ljud

Den framstående — och tyvärr nu även avlidne — kompositören Jóhann Jóhannsson gjorde ett bombastiskt och, ärligt talat, perfekt soundtrack till Sicario. Efter hans död fanns därför en utmaning i att hitta en ny kompositör som skulle kunna skapa samma stämning som Jóhannsson.

Valet föll på isländske kompositören Hildur Guðnadóttir, som faktiskt spelade cello till både Sicario och Prisoners samt arbetade med Jóhannsson i studion när han komponerade musiken till Arrival.

Tyvärr tycker jag inte hon gör ett lika bra jobb genom hela filmen, men det finns definitivt stunder där filmmusiken verkligen lyfter stämningen. Skillnaden är bara att Jóhannsson fortsatte "pumpa ut stämning" — oavbrutet.

Foto och ljus

Även om jag vill sluta jämföra med Sicario så kan jag inte göra det, eftersom min favoritfotograf — Roger Deakins — gjorde ett helt otroligt jobb i den första filmen.

Deakins har nu bytts ut mot den polska filmfotografen Dariusz Wolski, som tidigare gjort bland annat Pirates of the Caribbean-filmerna och alla nya filmer av Ridley Scott, som t.ex. Prometheus, The Martian och Alien: Covenant.

Där föregångaren handlade om mörker visar sig Sicario 2: Soldado vara en betydligt ljusare film, där spänningen inte ligger i att smyga i mörker utan i kidnappningar, ett ständigt jagande (med både helikoptrar och bilar) och stora skjutscener.

Som ett gigantisk påskägg filmar Wolski inifrån bilar på samma sätt som Emmanuel Lubezki gjorde i Children of Men — kameran sitter i taket i mitten av bilen och snurrar runt mot de olika karaktärerna i bilen. Otroligt snyggt, och ger samtidigt en väldig närvarokänsla.

Omdöme

Sicario 2: Soldado är en mycket bra uppföljare, som ger oss många intressanta perspektiv från samma värld som vi fick se i föregångaren. Den är inte lika bra, men den är definitivt tillräckligt bra för att både "bära namnet" samt att ses på bio.

Den är nästan lika svårsmält, men har mycket mer action — stundtals balanserar den faktiskt på en tunn tråd mellan typisk actionfilm och realistisk thriller, och på det sättet tilltalar den antagligen en betydligt bredare massa än Sicario.

Sicario 2: Soldado har svensk biopremiär imorgon, fredag 29 juni.

Betyg

Sicario 2: Soldado får betyget 7 av 10.


Artikeln handlar om

Fredrik Lagnetoft
Oftast helt insnöad på filmmusik och foto. Ser helst tunga thrillers, hemska draman och skräckfilmer, men det slinker ner en och annan actionrulle, dålig komedi eller barnfilm ändå.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.

    Kommentera den här artikeln