Recension: Super Mario Bros Filmen

Äntligen är Nintendos efterlängtade animerade långfilm här — vi har sett Super Mario Bros. Filmen!

Handling

Rörmokarna Mario och Luigi har precis startat en rörmokarfirma i sin hemstad New York, och kommer på villovägar under sitt första uppdrag. Plötsligt står de framför ett stort mystiskt rör, som suger in dem till en magisk värld — de har hamnat i Svampriket.

Peach Mario och Toad.

Peach, Mario och Toad måste försvara Svampriket mot Bowser.

Väl i Svampriket visar det sig att invånarna behöver hjälp för att slåss mot en stor fiende: den mäktige Bowser har nämligen fått tag på en stjärna som ger honom kraft att förgöra hela kungadömet — något han hotar göra om inte prinsessan Peach gifter sig med honom.

Skådespelare

I huvudrollerna hör vi Chris Pratt som Mario, Anya Taylor-Joy som Peach, Keegan-Michael Key som Toad, Jack Black som Bowser och Charlie Day som Luigi.

Chris Pratt gör rösten till Mario.

Huvudkaraktären Marios röst spelas av Chris Pratt.

Alla passar utmärkt i sina respektive roller och det är framför allt riktigt roligt att få höra Jack Black i rollen som Bowser — en roll som dessutom blir betydligt mer musikalisk än vad den kanske hade varit utan just Jack Black.

För den som ser filmen på svenska är det dock svenska röstskådespelare istället — här hittar du alla svenska röster i Super Mario Bros-filmen.

Musik

Det finns få spel som har en så igenkännlig musik som Mario-spelen, och det finns mängder med olika melodier som alla passar bra att ha med i filmen. Tyvärr verkar det som att man inte riktigt vill ha "för mycket" Mario-musik i filmen, så det är i slutändan ytterst sparsmakat med tillfällen då vi får höra de klassiska musikstyckena från Mariospelen.

Vad tyckte barnen?

Jag såg filmen tillsammans med 6 barn i åldrarna 5-12 år, och jag kan säga att de fullkomligt älskade den allihop. De skrattade mest hela tiden, tyckte den var spännande och dessutom lite läskig ibland. De kände igen spelmusiken och de olika stjärnorna och svamparna från spelen.

Mario åker kanonkula.

Mario åker kanonkula i Super Mario Bros-filmen.

Kort sagt så kan man verkligen säga att barnen ger den här filmen högsta betyg!

Omdöme

Jag är dock inte ett barn, så även om jag verkligen tyckte att det var roligt att få se en Mario-film av hög kvalitet kan jag inte riktigt skaka av mig det faktum att den här filmen inte är så bra som den borde ha varit med alla dessa förutsättningarna. Det är framför allt handlingen i filmen som är alldeles för trivial för att fungera.

Jag förstår att Mario-spelen har en enkel handling och att det är det man försöker efterlikna även här, men det fungerar tyvärr inte i en film — och speciellt inte en film som släpps 2023. En barnfilm ska inte handla om att man tvingar någon att bli kär i en med våld, men det är vad hela den här filmen handlar om.

Med det sagt så har den här filmserien nog det bästa framför sig; de här filmerna kommer bara bli bättre och bättre ju fler som släpps, för nog måste Illumination och Nintendo utveckla filmernas handling ju djupare in i Svampriket vi beger oss?

Super Mario Bros-filmen har svensk biopremiär idag, den 5 april 2023.

Positivt

  •   En riktigt fint gjord film med bra miljöer och animationer
  •   Flera roliga stunder där barnen skrattade rakt ut

Negativt

  •   För dålig handling

Betyg

Super Mario Bros. Filmen får betyget 6 av 10.

Sammanfattning

Det här är den bästa filmatiseringen av Super Mario Bros hittills — även om det inte säger jättemycket — som på det stora hela fungerar väldigt bra när du ser den med barnen, och kanske mindre bra om du ser den i vuxet sällskap.


Artikeln handlar om

Fredrik Lagnetoft
Oftast helt insnöad på filmmusik och foto. Ser helst tunga thrillers, hemska draman och skräckfilmer, men det slinker ner en och annan actionrulle, dålig komedi eller barnfilm ändå.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.

    Kommentera den här artikeln