Recension: The Creator

Filmbladet har sett The Creator, där människorna krigar mot intelligenta robotar.

Regissören till Rogue One, brittiska Gareth Edwards, är tillbaka med ett helt eget science fiction-äventyr — här är vår recension av The Creator.

Handling

The Creator handlar om att mänskligheten befinner sig i krig med intelligenta robotar efter att Los Angeles blivit attackerat med en atombomb. Det enda område som fortfarande tillåter robotarna i samhället är Asien, där den amerikanska militären nu letar efter robotarnas nya supervapen — som visar sig vara ett litet robot-barn.

The Creator

Det kryllar av explosioner i The Creator.

Huvudkaraktären Joshua går emot sina order och bestämmer sig för att rädda barnet, i hopp om att hennes kunskap kan leda honom till hans förlorade hustru. Men klockan tickar, för den amerikanska militären skyr inga medel för att utrota robotarna från jordens yta en gång för alla.

Medverkande

I filmens huvudroller ser vi Madeleine Yuna Voyles i rollen som AI-barnet Alphie och John David Washington som hennes beskyddare Joshua. I biroller syns Gemma Chan som Joshuas fru Maya, Ken Watanabe som hennes pappa Harun och Allison Janney som överste Howell, som är på jakt efter dem.

Gemma Chan

Gemma Chan i The Creator.

Den lilla flickan Madeleine Yuna Voyles visar sig vara en imponerande bra barnskådespelare, och birollerna gör sitt även om dialogen är krystad ibland. Dock har vi ett problem med John David Washington, och det är att han inte är en tillräckligt bra skådespelare för att ha en huvudroll på det här sättet — han räcker helt enkelt inte till och hans roll känns inte naturlig.

Foto

Filmen utspelar sig till stora delar i asien, och vi får se på mängder med vackra landskap och häftiga scener. Filmfotografen Oren Soffer gör sin första storfilm när han filmar The Creator, och visst ser det ut som en riktigt blockbuster. Många scener är filmade i solnedgång, nattetid eller i soluppgång — man passar verkligen på att göra det bästa av vyerna i Thailand.

Något som kanske inte gemene man bryr sig om speciellt mycket är den detaljen att filmen är helt inspelad på en konsumentkamera från Sony, en Sony FX3, och alltså inte en professionell filmkamera. Klart häftigt, men ingenting som ger filmen några bonuspoäng.

Musik

Tyska Hans Zimmer är en av världens mest kända filmkompositörer med mängder med klassiska musikstycken i bagaget, men i den här filmen verkar han ha gått mest på sparlåga. Även om det finns några vackra stunder i filmens musik är det för det mesta ganska tyst och tillbakadraget. Inte riktigt den typen av filmmusik man förväntar sig när man ser namnet på affischen.

Omdöme

The Creator är en unik film på det sätt att den inte hör till någon franchise och heller inte baseras på något annat material eller serie. Det gör att den känns som en frisk fläkt och något man bör uppskatta bara för sakens skull. Dessutom är det en lågbudgetfilm som ser betydligt dyrare ut än vad den är, vilket är ett åstadkommande i sig.

Robotsoldat i The Creator

En robotsoldat i The Creator.

Tyvärr känns den på samma gång som ett underutvecklat koncept, där man borde grävt mer på djupet i kriget mellan människor och AI; det borde finnas mer under ytan, men det gör det inte. I slutändan känns filmen mest som ett spektakel med alldeles för många krigsscener, där det ärligt talat börjar bli tjatigt mot slutet.

Positivt

  •   Ett unikt koncept med intressanta idéer

Negativt

  •   Filmen går inte in på djupet rörande de frågor den ställer om medvetande och AI

Betyg

The Creator får betyget 6 av 10.

Sammanfattning

The Creator är en fräsch fläkt i Hollywood, men trots dess intressanta koncept kommer den inte med så mycket nytt. Den är välgjord, snyggt filmad och stundvis känslosam, men det räcker inte hela vägen.


Artikeln handlar om

Fredrik Lagnetoft
Oftast helt insnöad på filmmusik och foto. Ser helst tunga thrillers, hemska draman och skräckfilmer, men det slinker ner en och annan actionrulle, dålig komedi eller barnfilm ändå.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.

    Kommentera den här artikeln