Detta är Bechdel -testet

Varför är det viktigt med kvinnliga karaktärer i filmer? Vi tittar närmare på Bechdel-testet, dess historia och vad det kan säga om jämställdhet i filmindustrin.

Oscarsgalan, Golden Globe och andra filmgalor hyllar och kröner årligen filmer som anses vara de mest kreativa och välutformade filmerna — men än så länge är det faktiskt sällan som dessa prisade filmer lyckas bli godkända i Bechdel-testet.

Vad är Bechdel-testet?

Låt oss börja från början; vad är Bechdel-testet och varför är det intressant?

Bechdel-testets ursprung

Bechdel-testet myntades 1985 av den amerikanska serieskaparen Alison Bechdel, i en av hennes seriestrippar med namnet "The Rule". I serierutan diskuterar nämligen två kvinnliga karaktärer en film de har sett när en av dem frågar om filmen uppfyller tre enkla kriterier.

Kriterier i Bechdel-testet

Kriterierna för att en film ska passera Bechdel-testet är att:

  1. Det måste finnas minst två kvinnliga karaktärer som är namngivna
  2. De två kvinnliga karaktärerna måste prata med varandra
  3. De måste prata om något annat än en man (!)

Låter det enkelt? Absolut — men det är förvånande få filmer som faktiskt klarar Bechdel-testet, trots att begreppet funnits i snart 40 år.

Varför namnet Bechdel-testet?

"Bechdel" är efternamnet på Alison Bechdel, som skapade testet och dess kriterier 1985.

Filmen Hidden Figures klarar utan problem av Bechdel-testet.

Varför är Bechdel-testet viktigt?

De senaste tjugo åren har antalet filmer med kvinnliga huvudrollskaraktärer ökat, men trots detta är kvinnor fortfarande underrepresenterade i filmindustrin.

Än idag är det vanligt att se en film med kanske bara en eller ett par kvinnliga karaktärer, men som sedan inte pratar med varandra, eller bara pratar om män, eller inte är namngivna — och då klarar filmen alltså inte Bechdel-testet.

1. Kritik av filmindustrin

Feministiska rörelser har länge kritiserat filmindustrin för dess bristande representation av kvinnor. Bechdel-testet har blivit ett tydligt exempel på misslyckandet.

Många kritiker menar att filmindustrin har för mycket fokus på manliga karaktärer och att kvinnor reduceras till sekundära karaktärer som bara finns för att stödja männen. Bechdel-testet borde vara ett riktmärke för alla produktioner.

2. Påverkan på filmproduktioner

Lyckligtvis har Bechdel-testet faktiskt lyckats påverka filmproduktioner i Hollywood och över världen. Framför allt har Bechdel-testet lett till att man har kunnat sätta fingret på vad som är fel i de filmer som inte klarar testet, vilket lett till en större efterfrågan på filmer med en representativ plats för kvinnliga skådespelare.

Filmer som klarar Bechdel-testet

Här är ett urval av filmer du säkert har sett som utan problem klarar Bechdel-testet:

  1. Mad Max: Fury Road (2015)
  2. Wonder Woman (2017)
  3. Dolda tillgångar (2016)
  4. Arrival (2016)
  5. The Shape of Water (2017)
  6. Niceville (2011)
  7. The Hunger Games (2012)
  8. Captain Marvel (2019)
  9. The Girl With the Dragon Tattoo (2011)
  10. Unga kvinnor (2019)
  11. Porträtt av en kvinna i brand (2019)

Vi kommer att märka upp filmer som klarar Bechdel-testet framöver, så att du kan hitta alla filmerna i vår stora filmdatabas.

Vilka genrer klarar Bechdel-testet bäst?

Underhållande nog är det faktiskt min favoritgenre skräckfilmer som är den genre som ligger bäst till, detta eftersom det ofta är kvinnor som har en central roll i just skräckfilmer.

Utöver det är det komedier, även om många romantiska komedier fallerar — eftersom många kvinnliga karaktärer ofta bara diskuterar mannen filmen handlar om.

Kritik av Bechdel-testet

Kritiker av testet menar att Bechdel-testet är "för grundläggande" och att det inte är ett perfekt test för hur kvinnor representeras i filmindustrin, och att det inte har något med filmens kvalitet i övrigt att göra.

Jag håller med om att det kanske inte är perfekt, men det är ändå ett väldigt tydligt riktmärke för filmproducenter att följa; det går helt enkelt inte att missförstå. Skulle en film inte klara Bechdel-testet har det uppenbara brister i sitt manus som enkelt kan rättas till. Huruvida filmen är bra eller inte har ingenting med kvinnors representation i filmindustrin att göra.

Andra tester

Det finns också fler alternativ för att mäta representation av kvinnor i film. Till exempel så anses Mako Mori-testet ta hänsyn till mer än en kvinnlig karaktär och dess utbildning genom hela filmen.

Framtiden för Bechdel-testet

Bechdel-testet har fortsatt att vara ett viktigt föremål för debatt världen över; diskussioner fortsätter om vilken roll det spelar, hur filmindustrin kan förbättras och hur testet kan inkluderas i filmproduktioner framöver.

En bättre filmindustri

Filmproducenter har definitivt börjat lägga mer märke till Bechdel-testet och vad det innebär, med resultatet att allt fler filmskapare väljer att inkludera mer diversifierade karaktärer och att representera kvinnor på ett tydligare och mer öppet sätt i filmproduktioner.

Bechdel-testet har därmed skapat en väg för diskussion och medvetenhet, ett verktyg som fortsätter att pusha filmindustrin framåt — och det går inte att förneka!

Sammanfattning

Bechdel-testet är ett nödvändigt ont i filmindustrin, som har varit — och fortsätter att vara — rejält mansdominerad. Testet bidrar med en medvetenhet och en diskussion kring representationen av kvinnor i filmer, TV-serier och i filmindustrin som helhet.

En blygsam förhoppning är att Bechdel-testet ska bli en standard vid filmproduktion, så att kvinnor slutar missgynnas och porträtteras som något "mindre" än män i filmer framöver, och att kvinnor kan få mer centrala roller. Låt oss hoppas att så blir fallet.

Artikeln handlar om


Fredrik Lagnetoft
Oftast helt insnöad på filmmusik och foto. Ser helst tunga thrillers, hemska draman och skräckfilmer, men det slinker ner en och annan actionrulle, dålig komedi eller barnfilm ändå.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.

    Kommentera den här artikeln