Så bra är nya filmen från Denis Villeneuve — Filmbladet har sett Dune.
Så var det äntligen dags för Dune att ha premiär i Sverige, några veckor tidigare än i exempelvis USA. Detta är den första filmen av de två planerade i den nya filmatiseringen av boksuccén Dune av Frank Herbert.
Handling
Året är 10191 och universums dyraste handelsvara är kryddan — på engelska spice — som möjliggör rymdresor i ljusets hastighet och som även ger stora hälsofördelar för människor. Kryddan finns bara att skörda på ökenplaneten Arrakis, och folket Atreides får i uppgift av imperiets kejsare att ta över skörden och hålla planeten säker.
Förutom att andra folkslag vill komma åt kryddan — och är beredda att döda för att nå den — finns det även andra hot på planeten; är det inte livsfarligt väder som hotar måste man alltid akta sig för de gigantiska sandormarna som slukar allt i sin väg.
Skådespelare
Något som verkligen gör att Dune sticker ut från mängden är den ofattbara mängd stora skådespelare som är med i filmen — eller vad sägs om bland annat Timothée Chalamet, Rebecca Ferguson, Stellan Skarsgård, Jason Momoa, Zendaya, Javier Bardem, Josh Brolin, Oscar Isaac och Dave Bautista för att nämna några?
Alla skådespelare passar dessutom som handen i handsken i sina olika roller och lyckas tillsammans skapa ett universum som faktiskt är övertygande från den allra första scenen — och svenska skådespelarna Rebecca Ferguson och Stellan Skarsgård sticker ut i sina roller som Lady Jessica respektive den onda Baron Vladimir Harkonnen.
Musik och ljud
När Denis Villeneuve gjorde Blade Runner 2049 fick han kompositören Hans Zimmer att skriva musiken, och i Dune återvänder han med en samling låtar som definitivt hjälper till att skapa känslan av att vi befinner oss på en alldeles speciell plats i universum.
En hel del av musiken påminner om deras tidigare samarbete, på både gott och ont; jag hade gärna sett att Dune fick helt unik musik. Det är dock imponerande intensivt när det behöver vara det, och så pass stämningsfullt att man glömmer bort att man sitter i biografen.
Utöver musiken är ljuddesignen i den här filmen enastående bra och gör verkligen upplevelsen ännu bättre; det är intensiva effekter som explosioner, raketer och helikoptrar som aldrig låter skränigt eller för högt — trots att jag såg filmen på IMAX.
Manus och regi
Manuset i Dune, som baseras på boken med samma namn av Frank Herbert och är den första av två delar, är skrivet av regissören Denis Villeneuve tillsammans med Eric Roth (Forrest Gump) och Jon Spaihts (Prometheus).
När en bok ska göras om till film är den största utmaningen så klart att vara trogen källmaterialet, och därmed att göra de ursprungliga fansen nöjda, samtidigt som man inte gör det fövirrande för de nya tittarna — och det är precis vad de lyckas med; trots att Dune är en invecklad historia med mängder av olika folkslag ("hus") och ett bakomliggande politiskt spel är det aldrig svårt att hänga med i vad som händer i filmen.
Den kanadensiska regissören Denis Villeneuve — vars otroligt imponerande karriär jag har skrivit om tidigare — visar än en gång att han är ett namn att räkna med för de absolut största projekten i Hollywood. Hur han hamnade här eller hur han blev så pass bra på det han gör vet jag inte, men med Dune har jag svårt att se att någon annan hade kunnat göra det bättre.
Omdöme
Dune är ett storslaget äventyr som verkligen imponerar i hur övertygande det känns; det är intensivt och spännande samtidigt som det faktiskt är enkelt att följa med i handlingen — trots att jag själv inte har läst boken.
Det var länge sedan jag såg en så pass bra film på bio, och dessutom den första film jag sett på IMAX som inte hade alldeles för hög ljudvolym; ett riktigt bra betyg där många andra filmer misslyckats.
Eftersom vi ännu inte har fått den andra delen får den nöja sig med en åtta i betyg, men när den andra filmen är klar kan betyget definitivt höjas; just nu har vi inte hela berättelsen.
Filmen Dune har svensk biopremiär idag, onsdagen den 15 september 2021.
Betyg
Dune får betyget 8 av 10.
Kommentarer
Inga kommentarer ännu.