Porträtt: Denis Villeneuve

Vi firar födelsedagen för den fransk-kanadensiska regissören Denis Villeneuve genom att gå igenom alla hans filmer hittills.

En av de mest populära regissörerna just nu är Denis Villeneuve, som under kort tid har gått från att skapa mindre indiefilmer på egen hand till att regissera uppföljaren till en av de mest kända filmerna genom tiderna — Blade Runner.

Biografi

Villeneuve föddes 3 oktober 1967 i Trois-Rivières, Kanada och började göra kortfilmer när han närmade sig slutet av tonåren.

Priser och nomineringar

1990 vann Denis La Course Europe-Asie, en kortfilmstävling i Radio Canada för ungdomar, och därefter släppte han dokumentären REW-FFWD 1994, som han skrev och regisserade.

Den första långfilmen att vinna priser var dock Maelström, som vann bästa kanadensiska film på TIFF (Torontos internationella filmfestival).

Denis har vunnit titeln bästa regi på Canadian Screen Award fyra gånger — för Maelström, Polytechnique, Nawals hemlighet och Enemy.

Kännetecken

Spontant skulle jag säga att Villeneuve är motpolen till Michael Bay — Denis kvalité ligger istället i att han långsamt bygger upp mörka, stämningsfulla och känslosamma filmer.

Karaktärernas personliga strider står i centrum istället för stora spektakel, och det är det som gör skillnaden.

Samarbeten

Villeneuve samarbetar upprepade gånger med både skådespelare, filmfotografer och kompositörer, vilket är ett gott tecken — han vet vad han vill åstadkomma och vilka han kan nå dit tillsammans med.

  • Jóhann Jóhannsson har skrivit filmmusiken i Prisoners, Arrival och Sicario
  • Jake Gyllenhaal spelar i Prisoners och Enemy
  • Roger Deakins är filmfotograf i Prisoners, Blade Runner 2049 och Sicario

Filmografi

Här följer ett urval av de största filmerna Villeneuve har gjort.

August 32nd on Earth (1998)

Maelström (2000)

120 Seconds to Get Elected (2006)

I den här kortfilmen, som är skriven och regisserad av Villeneuve, får en politiker (Alexis Martin) två minuter på sig att övertyga tittaren om att du ska rösta på honom.

Polytechnique (2009)

Den svartvita filmen Polytechnique handlar om skolskjutningen år 1989 på det tekniska universitetet i Montréal, École Polytechnique, då 14 kvinnliga studenter miste livet och ytterligare 14 skadades.

Filmen skildrar händelserna mycket realistiskt och rått, och bör inte ses av den som är känslig.

I huvudrollerna ser vi Maxim Gaudette (Nawals hemlighet, Our Loved Ones) som gärningsmannen samt Karine Vanasse och Evelyne Brochu (Orphan Black, Rememory) som studenter.

Nawals hemlighet (2010)

Incendies — eller Nawals hemlighet som den heter på svenska — är baserad på pjäsen Scorched, skriven av den libanes-kanadensiska författaren Wajdi Mouawad. Filmen handlar om två vuxna tvillingar, som efter att en kvinna avlider får ledtrådar som tar dem på en jakt på svar i ett fiktivt land i mellanöstern.

Nawals hemlighet fick stor uppmärksamhet när den släpptes och blev Kanadas officiella bidrag till 2011 års upplaga av Oscarsgalan, i kategorin Bästa utländska film.

I huvudrollerna ser vi Mélissa Désormeaux-Poulin samt återigen Maxim Gaudette från Polytechnique.

Prisoners (2013)

Dottern till Hugh Jackman och Maria Bello försvinner tillsammans med sin kompis utan ett spår. En polis, som spelas av Jake Gyllenhaal, hjälper dem i kampen mot klockan.

Det här är filmen som ledde till att jag fick upp ögonen för Villeneuve — en genomgående tung och välspelad drama med stämningsfull musik och klanderfritt foto.

Denis visar med Prisoners att han är en mästare på så kallade slow burns, det vill säga filmer som fullständigt kryper under skinnet på en.

Dessutom första gången han jobbar med sitt framtida "dream team" — fotografen Roger Deakins och kompositören Jóhann Jóhannsson.

Enemy (2013)

Jake Gyllenhaal spelar mot sig själv i den psykologiska thrillern Enemy.

Sicario (2015)

Emily Blunt skickas ned till gränsen mot Mexiko för att hjälpa Josh Brolin och Benicio del Toro att stoppa ledaren över en stor kartell.

Villeneuve visar upp en talang för spännande action i Sicario. Musiken från Jóhann Jóhannsson dundrar under jakterna på gator och i tunnlar.

Arrival (2016)

Arrival skiljer sig från Villeneuves andra filmer genom att vara en renodlad science fiction-film, med både rymdskepp och livs levande utomjordingar.

Intressant är att samarbetet med Roger Deakins temporärt avbryts till förmån för briljante Bradford Young (A Texas Love Story, Selma, A Most Violent Year). Utöver det har filmen ett mycket bra soundtrack, skrivet av Jóhann Jóhannsson.

Blade Runner 2049 (2017)

Rebooten av Blade Runner — en av årets mest efterlängtade filmer. Ryan Gosling spelar mot Harrison Ford, Jared Leto och Ana de Armas i den här science fiction-thrillern.

Artikeln handlar om

Fredrik Lagnetoft
Oftast helt insnöad på filmmusik och foto. Ser helst tunga thrillers, hemska draman och skräckfilmer, men det slinker ner en och annan actionrulle, dålig komedi eller barnfilm ändå.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.

    Kommentera den här artikeln